Parlamentná komisia odporúča Španielsku návrat k britskému času

NETKY.SK • 27 September 2013, 09:29 • 2 min
Parlamentná komisia odporúča Španielsku návrat k britskému času

MADRID - Španielska parlamentná komisia vo štvrtok odporučila, aby sa krajina vrátila k britskému času, ktorý zrušila počas druhej svetovej vojny, keď sa synchronizovala s nacistickým Nemeckom. Posunutie času o hodinu späť by podľa komisie mohlo zmeniť zvyky Španielov týkajúce sa stravovania, spánku a pracovného režimu v prospech rodiny.

slovakia

left justify in out

S britským časom by Španieli mohli prevziať aj niektoré britské zvyky, povedali dnes poslanci. Hovorili o pracovnom čase od 9.00 do 17.00 hodiny, po ktorom nasleduje skoršia, a tým pádom aj zdravšia večera a viac času na rodinný život, napísala agentúra Associated Press. Až do 40. rokov bolo Španielsko v časovej zóne s Britániou a Portugalskom. Počas vojny, za Francovej diktatúry, prešlo na stredoeurópsky čas.

"Skutočnosť, že viac než 71 rokov nie je Španielsko v časovej zóne, do ktorej patrí, znamená... že spíme takmer o hodinu menej, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia," zdôvodnila komisia. "To všetko má negatívny dopad na produktivitu, absencie, stres, mieru nehodovosti a záškoláctva." Odporúčanie parlamentnej komisie je nezáväzné, teraz sa ním bude zaoberať celý parlament.

Typický pracovný čas v Španielsku je rozdelený na dve časti, ktoré oddeľuje niekedy až dvojhodinová obedňajšia pauza, v dôsledku čoho mnohí zamestnanci končia na úradoch až okolo 19.00 h a v obchodoch o 22.00 h.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies