Parlament po ročnej pauze otvorí dvere na Deň ústavy

NETKY.SK • 26 August 2015, 11:44 • 2 min
Parlament po ročnej pauze otvorí dvere na Deň ústavy

BRATISLAVA – Po ročnej pauze parlament otvorí dvere záujemcom o prehliadku priestorov budovy NR SR a Bratislavského hradu v Deň Ústavy SR, teda 1. septembra. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda NR SR Peter Pellegrini, organizácia Dňa otvorených dverí bude stáť približne 20 000 eur.

slovakia

left justify in out

Minulý rok sa deň otvorených dverí nekonal, pretože podľa neho boli informácie, že niektoré skupiny chcú narušiť jeho pokojný priebeh. Brány NR SR a Hradu sa otvoria v utorok o 9:30, posledný vstup bude o 17:00.

 

Pellegrini sa rozhodol ľuďom sprístupniť aj reprezentačné priestory Bratislavského hradu, ktoré bežne návštevníci nevidia. „Ľudia uvidia, kde hostíme prezidentov, predsedov parlamentov a vlád z celého sveta,“ povedal. V týchto priestoroch bude po prvýkrát vystavený unikátny poklad, ktorý tvoria keltské mince, ktoré objavili v areáli Hradu počas jeho rekonštrukcie v roku 2009.

 

Počas Dňa otvorených dverí sa opäť uskutočnia cyklistické preteky. Bude to 3. ročník Bratislavskej hradnej časovky o pohár predsedu NR SR. Súťažiť budú aj hokejisti Miroslav Šatan a Ľubomír Višňovský, ktorí sa zúčastnia na časovke. Trasa povedie od starej budovy NR SR zo Župného námestia, cez Suché mýto a Palisády, s cieľom pri Svätoplukovi na Hrade. Do časovky sa môže prihlásiť každý cyklista. Prihlásenie bude bezplatné cez formulár na stránke NR SR a Slovenského zväzu cyklistiky, ktorý bude zverejnený od 12:00. Na pretekoch sa môže zúčastniť sto pretekárov, potom sa registrácia uzavrie.

 

Na podujatí vystúpia detské folklórne súbory, na záver bude predstavenie bábkového divadla s predstavením Gašparko a hrad. Návštevníci si budú môcť pozrieť na Hrade všetky expozície zadarmo. V NR SR uvidia vstupnú halu, trakt predsedu, zasadačku grémia, rokovaciu sálu, trakt podpredsedov, poslanecké kluby.

 

Pred rokom oficiálny Deň otvorených dverí parlamentu zrušil jeho vtedajší predseda Pavol Paška, ale poslanci OĽaNO a Alojz Hlina napriek tomu chceli ľudí, ktorí prišli pred NR SR, previesť priestormi národnej rady. Vstupná brána do parlamentu bola ale zamknutá, takže dnu sa nedostala nielen verejnosť, ale ani samotní poslanci.

 

Poslanci obyčajných ľudí a Hlina tak zostali pred parlamentom. OĽaNO hostilo ľudí tradičným chlebom s masťou a cibuľou, hrala ľudová hudba a návštevníci dostávali tričká so štátnym znakom s textom Máme radi túto krajinu. Kancelária Národnej rady SR zrušenie Dňa otvorených dverí vysvetlila výzvou ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies