Paríž dusí smog, obmedzuje dopravu osobnými autami

NETKY.SK • 16 Marec 2014, 13:54 • 2 min
Paríž dusí smog, obmedzuje dopravu osobnými autami

PARÍŽ - Motoristi v Paríži sa musia od pondelka pripraviť na radikálnu zmenu.

slovakia

left justify in out

Francúzska vláda zavádza obmedzenie osobnej automobilovej dopravy, aby obmedzila smog, ktorý dusí metropolu už niekoľko dní.
      

V sobotu večer vláda oznámila, že iba autá a motorky s nepárnym číslom ŠPZ budú môcť vyjsť v pondelok na cesty širšieho Paríža. Ak sa kvalita ovzdušia nezlepší, budú môcť v utorok jazdiť iba autá a motorky s párnym číslom ŠPZ, informovala agentúra DPA. Uviedla, že nariadenie sa nevzťahuje na elektrické a hybridné osobné dopravné prostriedky a autá vezúce najmenej troch ľudí.
      

Parížska polícia dnes uviedla, že na dodržiavanie nariadenia bude dohliadať okolo 700 policajtov.
      

Francúzsko posledný raz nariadilo takéto obmedzenie automobilovej dopravy v roku 1997. Francúzi ho prijali s veľkým odporom.
      

V severnom Francúzsku a častiach juhovýchodu zaznamenávajú už päť dní po sebe škodlivú úroveň znečistenia ovzdušia. Mesto Paríž sa pokúsilo dostať autá z ulíc bezplatným sprístupnením mestskej hromadnej dopravy počas víkendu. Veľmi to však nepomohlo.
      

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault povedal, že si uvedomuje problémy, ktoré program alternatívnej jazdy áut prinesie ľuďom dochádzajúcim za prácou. Obhajoval ho však a vyzval motoristov, aby preukázali "ducha zodpovednosti a občianskej uvedomelosti".
      

"Myslieť si, že systém parížskej verejnej dopravy, ktorý to v špičke ledva zvláda, dokáže absorbovať prílev ľudí, ktorí každý druhý deň nebudú môcť použiť svoje autá, je hlúposť," poznamenal ktosi na webe časopisu Le Nouvel Observateur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies