Pápeža vítali veriaci ováciami, povedal, že odstupuje pre dobro cirkvi

NETKY.SK • 13 Február 2013, 12:09 • 2 min
Pápeža vítali veriaci ováciami, povedal, že odstupuje pre dobro cirkvi

Pápeža vítali veriaci ováciami, povedal, že odstupuje pre dobro cirkvi - Politika Pápež Benedikt XVI. dnes vo Vatikáne pred veriacimi, zhromaždenými na tradičnej generálnej audiencii uviedol, že sa rozhodol odstúpiť slobodne a pre dobro cirkvi .

slovakia

left justify in out

imgPápež Benedikt XVI. dnes vo Vatikáne pred veriacimi, zhromaždenými na tradičnej generálnej audiencii uviedol, že sa rozhodol odstúpiť "slobodne a pre dobro cirkvi". 

Dodal, že jeho rozhodnutiu predchádzali modlitby a spytovanie si svedomia. Dodal, že si je vedomý závažnosti svojho rozhodnutia, ale zdôraznil, že si je rovnako vedomý úbytku svojich duševných a fyzických síl. 

Poďakoval sa veriacim za "všetky prejavy lásky a modlitby" a požiadal, aby sa aj naďalej modlili za pápeža i za cirkev. Vyjadril presvedčenie, že cirkev pod Kristovým vedením bude s ním v modlitbách. 

Ľudia zhromaždení v aule, kde sa konávajú generálne audiencie, privítali Benedikta XVI. ováciami. Na verejnosti sa dnes objavil prvýkrát od pondelka, keď oznámil, že 28. februára o 20.00 h odstúpi z úradu, čím sa stane prvým pápežom po 600 rokoch, ktorý rezignuje. 

Ako píše agentúra AP, mnohí veriaci dnešnú audienciu vnímajú ako možnosť rozlúčiť sa s Benediktom XVI., ktorý celý život strávil ako kňaz, kardinál a pápež - učiaci a modliaci sa. Ich rozlúčka s dosluhujúcim pápežom sa istotne koná za radostnejších okolností ako v prípade jeho predchodcu Jána Pavla II., ktorý zomrel v roku 2005, uviedla AP.

"Je to ideálna príležitosť na srdečnú a láskyplnú rozlúčku s týmto pápežom, ktorý nám dal skvelý príklad odvahy, pokory, vnútornej poctivosti a veľkej lásky k cirkvi," uviedol Claudio Maria Cell, ktorý vedie vatikánsky úrad pre styk s médiami.

Benedikt XVI. bude po audiencii počas dnešnej Popolcovej stredy, keď katolícka cirkev obradmi slávi začiatok 40-dňového pôstneho obdobia, ktoré je prípravou na Veľkú noc, celebrovať aj omšu. Zvyčajne sa zvykla konať v Bazilike sv. Sabíny na Aventínskom pahorku v Ríme, ale vzhľadom na zmenené okolnosti a predpokladaný veľký záujem veriacich ju na poslednú chvíľu preložili do Baziliky sv. Petra. Ako ďalší dôvod sa uvádza, že pápež tak nebude musieť absolvovať preňho namáhavú procesiu do chrámu.

Rozhodnutie Benedikta XVI. odstúpiť uvrhlo Vatikán do neistoty ohľadom jeho statusu, konštatovala agentúra AP. Vatikán však už jasne deklaroval, že Benedikt po odstúpení nemieni nijako zasahovať do života cirkvi. Plánuje vraj žiť v modlitbách v kláštore vo vatikánskych záhradách.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies