Pápež sa prihovoril Kubáncom v televízii pred sobotňajším príchodom na ostrov

NETKY.SK • 18 September 2015, 10:28 • 2 min
Pápež sa prihovoril Kubáncom v televízii pred sobotňajším príchodom na ostrov

HAVANA - Pápež František sa vo štvrtok večer prihovoril občanom Kuby v kubánskej televízii pred svojou štvordňovou návštevou ich krajiny, na ktorú pricestuje v sobotu. Povedal im, že Boh "nás nikdy neopúšťa" a "veľmi vás miluje".

slovakia

left justify in out

Štvorminútová nahrávka pápeža Františka bola bezprecedentná v krajine vedenej komunistickou vládou, ktorá po nástupe k moci zastávala dlhé roky politiku nepriateľstva voči cirkvi.

 

"Chcem vám poslať veľmi jednoduchú správu, ktorú považujem za veľmi dôležitú a nevyhnutnú: Boh vás veľmi miluje, Boh vás vážne miluje," citovala pápeža tlačová agentúra AP. Svätý otec sa pozeral priamo do kamery usadený za jednoduchým stolom. "Nikdy nás neopúšťa a keď sa nesprávame ako dúfa, vždy zostáva pri našom boku, pripravený prijať nás a poskytnúť nám útechu," dodal.

 

Pápež Ján Pavol II. zverejnil v roku 1998 v kubánskych médiách list pred svojou cestou na Kubu a pápež Benedikt XVI. neposlal podľa kubánskej biskupskej konferencie žiadne posolstvo pred návštevou krajiny v roku 2012.

 

Iba málo Kubáncov chodí pravidelne do kostola, ale pápeža Františka si vážia pre jeho latinskoamerické korene, kritiku kapitalizmu, obavy o bežných ľudí a jeho úlohu pri sprostredkovaní deklarácie o zmiernení napätia medzi USA a Kubou v decembri 2014.

 

Pápež dorazí na Kubu v sobotu popoludní a najprv odslúži omšu na havanskom Námestí revolúcie, až potom sa stretne v metropole s kňazmi, veriacimi a mladými ľuďmi. V ďalších dňoch navštívi mestá Holguín a Santiago na východnom pobreží Kuby.

 

Tlačová agentúra AP upozornila, že pápež sa stretne s kubánskym prezidentom, kňazmi, mladými a chudými Kubáncami, veriacimi aj seminaristami počas svojej okružnej cesty po Kube, nestretne sa však s kubánskymi disidentmi.

 

Kubánski disidenti kritizujú absenciu akejkoľvek schôdzky pápeža s politickou opozíciou v jeho programe. Majú pocit, že ich sklamala inštitúcia, ktorá by mala presadzovať väčšie slobody na Kube, upozornila AP.

 

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi povedal, že pápež neprijal žiadne pozvanie na stretnutie s disidentmi. A poznamenal, že vhodná príležitosť spomenúť ľudské práva na Kube by sa mu mohla naskytnúť počas súkromného stretnutia s prezidentom Raúlom Castrom.

 

Pápež František má blízky vzťah s havanským arcibiskupom, kardinálom Jaimém Ortegom, ktorý má na starosti vzťahy cirkvi s kubánskym štátom od roku 1981. Disidenti na Kube a proticastrovské sily v americkom Miami Ortegu ostro kritizujú za to, že nevystupuje voči vláde konfrontačne, ako postupovala cirkev na iných miestach vo svete.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies