Zásadná zmena v SAE: povolili konzumáciu alkoholu a zakázali vraždy žien v mene cti

NETKY.SK • 10 November 2020, 15:37 • 2 min
Zásadná zmena v SAE: povolili konzumáciu alkoholu a zakázali vraždy žien v mene cti

ABU DABI - Úrady Spojených arabských emirátov (SAE) ohlásili revíziu množstva islamistických zákonov, ktoré v krajine platia už mnoho rokov.

slovakia

left justify in out

7. novembra arabská tlačová agentúra WAM stručne informovala, že prezident Spojených arabských emirátov Chalífa bin Zajd al Nahján schválil zmeny a doplnenia zákonov o osobnom stave, občianskych transakciách ako aj trestných poriadkov.

 

Z návrhov vyplýva, že SAE kriminalizovali takzvané vraždy v mene cti, teda vraždu ženy členom rodiny pod zámienkou ochrany cti. Predtým mohol muž, ktorý zavraždil príbuznú ženu, o ktorej sa predpokladalo, že zneuctila rodinu, dostať ľahší trest. Podľa aktivistov za ľudské práva sú ženy často zabíjané kvôli pohlaviu mimo manželstva alebo kvôli podozreniu z neho.

 

img

 

Teraz sa za vraždy v mene cti v Spojených arabských emirátoch bude súdiť rovnakým spôsobom ako za iné vraždy.Agentúra WAM tiež uviedla, že k takým zmenám došlo v zákonoch "z dôvodu silného záväzku SAE chrániť práva žien".

 

Ďalšia časť doplňujúcich návrhov zavádza ďalšie tresty pre mužov, ktorí obťažujú ženy, vrátane ich obťažovania na ulici.

 

Alkohol - áno, bozkávanie na verejnosti - nie

Ďalšou pozoruhodnou zmenou je, že SAE zrušili pokuty za konzumáciu alkoholu. Teraz môžu obyvatelia krajiny a turisti starší, ako 21 rokov piť, skladovať alebo predávať alkoholické nápoje vo svojich domovoch a na povolených verejných miestach bez toho, aby boli trestne postihovaní.

 

V Spojených arabských emirátoch je pivo a iné destiláty bežne dostupné v baroch a kluboch, ale donedávna museli ľudia získavať vládne licencie na nákup a konzumáciu alkoholu.

 

img

 

Arabské noviny The National tvrdia, že trest za pitie alkoholu bez licencie sa považoval za zriedkavý, človek však zaň mohol dostať pokutu, ak bol stíhaný za iný trestný čin. Nové pravidlá to zakazujú.

 

Ďalšia inovácia umožňuje nezosobášeným párom spolu žiť. V minulosti bolo spoločné bývanie pred manželstvom, ako aj spoločné bývanie s nepríbuznými susedmi, považované za trestný čin.

 

V krajine zároveň zostali nezmenené ustanovenia zákonov, podľa ktorých bude homosexuálov, ako aj ľudí, ktorí verejne prejavujú city, napríklad bozkávanie, čakať trest.

 

Orgány SAE zmenili zákony tak, aby "zakotvili princípy tolerancie v spoločnosti" a posilnili pozíciu krajiny ako centra pre život a prácu, uviedla agentúra WAM.

 

Zmeny zákonov boli urobené tri mesiace po tom, čo sa SAE a Izrael prostredníctvom sprostredkovania amerického prezidenta Donalda Trumpa dohodli na normalizácii vzťahov.

 

Ako navyše píše Associated Press, v októbri 2021 sa v Dubaji uskutoční svetová výstava Expo, ktorá do SAE priláka až 25 miliónov cudzincov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies