Pápež sa poklonil obetiam holokaustu aj terorizmu

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 13:51 • 2 min
Pápež sa poklonil obetiam holokaustu aj terorizmu

JERUZALEM - Pápež František sa v pondelok poklonil pamiatke Izraelčanov a Židov zabitých počas holokaustu ako aj pri teroristických útokoch.

slovakia

left justify in out

Na žiadosť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua totiž neplánovane navštívil Pamätník obetí terorizmu ako aj pamätník obetiam holokaustu Jad va-Šem. Oba pamätníky sa nachádzajú na Herzlovej hore pomenovanej po najvýznamnejšom predstaviteľovi moderného sionizmu Theodorovi Herzlovi. Vyvražďovanie Židov počas druhej svetovej vojny pritom František označil za tragédiu obrovských rozmerov a vyjadril pohoršenie, čoho všetkého je človek schopný.

 

Svätý otec sa podobne nečakane zastavil v nedeľu aj pri bezpečnostnom múre, ktorý oddeľuje Západný breh od Izraela, čím prejavil nesúhlas s takýmto oddeľovaním oboch území. V snahe pomôcť oživiť mierové rokovania medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi pápež pozval prezidentov oboch strán do Vatikánu, kde sa chce s nimi spoločne modliť za mier. Palestínsky líder Mahmúd Abbás a izraelský prezident Šimon Peres pozvanie prijali. 

 

Podobne ako pápež Ján Pavol II. aj František navštívil v pondelok jeruzalemský Západný múr známy ako Múr nárekov a podľa tradície zanechal v jeho stene odkaz. Vrcholom jeho pobytu bude omša neďaleko miesta, kde mal Ježiš Kristus stráviť svoju poslednú večeru. Následne sa už z Tel Avivu presunie späť do Ríma.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies