Pápež František sa pomodlil pri hrobke Jána Pavla II. i ďalších pápežov

NETKY.SK • 3 Apríl 2013, 11:01 • 2 min
Pápež František sa pomodlil pri hrobke Jána Pavla II. i ďalších pápežov

VATIKÁN - Pápež František sa v utorok modlil pri hrobke pápeža Jána Pavla II. vo vatikánskej Bazilike sv. Petra. Ako informoval vatikánsky hovorca Federico Lombardi, stalo sa tak pri príležitosti ôsmeho výročia smrti pápeža poľského pôvodu. Podľa Lombardiho ide o ďalší dôkaz Františkovej "hlbokej duchovnej kontinuity" s jeho predchodcami v úrade.

slovakia

left justify in out

Počas troch týždňov na poste pápeža urobil František niekoľko gest, ktorými sa rozišiel s doterajšou tradíciou: vzdal sa napríklad niektorých liturgických rúch, dal prednosť ubytovaniu vo vatikánskom kňazskom hoteli pred apartmánom v Apoštolskom paláci a na Zelený štvrtok umyl nohy moslimskej ženy, pripomína AP.

Navštívil však aj svojho bezprostredného predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI. a telefonicky sa s ním spojil už najmenej trikrát, uviedol Vatikán.

V pondelok pápež zavítal k hrobu sv. Petra, prvého pápeža v dejinách. V utorok, v čase, keď bola Bazilika sv. Petra už uzavretá pre verejnosť, sa šiel pomodliť k hrobu Jána Pavla II., ktorý sa nachádza v kaplnke sv. Sebastiána, pri vchode do baziliky. Pomodlil sa aj pri hrobkách pápežov Pia X. a Jána XXIII.

Ako píše agentúra AP, katolícki tradicionalisti kritizovali niektoré z Františkových krokov, ktoré vnímali ako odmietnutie snáh Benedikta XVI. o oživenie tradícií cirkvi platných do druhého vatikánskeho koncilu, vrátane okázalosti súvisiacej s osobou pápeža a jeho úradu. V tomto svetle je Františkova návšteva hrobky pápeža Pia X., ktorý žil v rokoch 1835-1914 a bol vnímaný ako odporca moderného v cirkevnej doktríne, obzvlášť dôležitým gestom.

Po Piovi je napr. pomenovaná aj spoločnosť združujúca tradicionalistov a odmietajúca reformy v cirkvi, ktoré boli výsledkom druhého vatikánskeho koncilu zvolaného pápežom Jánom XXIII. Benedikt XVI. sa počas ôsmich rokov pontifikátu neúspešne snažil dosiahnuť zmier so Spoločnosťou Pia X.

Agentúra AP píše, že návštevou hrobiek Pia X. a Jána XXIII. však možno František vyslal signál, že sám seba vníma ako most medzi dvoma zdanlivo odporujúcimi si pontifikátmi, ktoré majú vplyv aj na dnešné rozdelenie katolíckej cirkvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies