Pápež František pred odchodom z Kuby vyzval na posilnenie rodiny

NETKY.SK • 22 September 2015, 19:05 • 2 min
Pápež František pred odchodom z Kuby vyzval na posilnenie rodiny

SANTIAGO - Pápež František ukončil dnes návštevu Kuby a odletel do Spojených štátov. Informovali o tom svetové agentúry.

slovakia

left justify in out

František v závere návštevy Kuby odovzdal posolstvo zmierenia dvom bývalým rivalom z čias studenej vojny. Pápež sa však vyhol kontroverzným témam ako ekonomické embargo Washingtonu voči Havane či téma ľudských práv na Kube. Hlava rímskokatolíckej cirkvi si podľa agentúry Reuters odmietla znepriateliť niektorú zo strán, medzi ktorými sa jej v uplynulom roku podarilo sprostredkovať diplomatický dialóg.

 

František počas svojho záverečného podujatia v katedrále v kubánskom Santiagu vyzval Kubáncov na posilnenie rodinných pút s tým, že rodinu označil za "skutočný priestor slobody". Rozpad rodiny podľa neho triešti spoločnosť alebo ju činí uniformnou. František poznamenal, že v oboch prípadoch sa "ľudia premieňajú na izolovaných jednoducho manipulovateľných a ovládateľných jednotlivcov".

 

Vláda kubánskeho prezidenta Raúla Castra vkladala do 78-ročného argentínskeho pápeža Františka nádej a požadovala, aby sa ešte pred dnešným odchodom do Spojených štátov odsudzujúco vyjadril na adresu stále platného amerického embarga uvaleného pred desiatkami rokov na Havanu. Kritici miestneho režimu zasa od Františka čakali kritiku tamojšej vlády a podporu disidentov, z ktorých niektorí dostali zákaz zúčastňovať sa na podujatiach pri príležitosti pápežovej návštevy.

 

Na deväťdňovú návštevu Kuby a Spojených štátov pricestoval František v sobotu. V USA ho dnes večer na Andrewsovej spojenej základni neďaleko Washingtonu privíta americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. František by mal predniesť svoj prvý prejav pred americkým Kongresom a prihovoriť sa tiež delegátom na pôde OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies