Pandémiu sa nedarí dostať pod kontrolu a stále hrozí lockdown. Krajčí tiež zatrhol jednu dôležitú vec!

NETKY.SK • 27 November 2020, 19:37 • 2 min
Pandémiu sa nedarí dostať pod kontrolu a stále hrozí lockdown. Krajčí tiež zatrhol jednu dôležitú vec!

BRATISLAVA - Situácia sa na Slovensku zhoršuje a počty infikovaných na nový koronavírus budú v najbližších týždňoch pravdepodobne rásť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na tlačovej besede k epidemiologickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Tento predpoklad podľa neho potvrdzuje aj reprodukčné číslo, ktoré stúplo z hodnoty 0,9 na hodnotu 1.

 

Dosiahnutie kĺzavého mediánu 750 je v nedohľadne

Minister uviedol, že keďže sa začali uvoľňovať opatrenia, epidemiologická krivka sa spätne stáča a má prognózu rastu. Za posledný týždeň však mierne klesli počty hospitalizovaných aj počty pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. Začal však stúpať kĺzavý medián, z 1326 sa dostal na hodnotu 1811.

 

img

Krajčí zároveň informoval, že hygienici zaznamenali viaceré ohniská nákazy v domovoch sociálnych služieb. Za týždeň pribudlo 1836 pozitívne testovaných ľudí v rizikovej skupine nad 65 rokov veku.

 

"Najvážnejšia situácia je v Prešovskom a Žilinskom kraji," upozornil minister. Naopak najlepšia situácia je v Bratislavskom kraji. 

 

Percento pozitívnych pri antigénových testoch je 3,4 percenta, čo je podľa ministra relatívne vysoké číslo. Za vysoké považuje aj percento pozitívnych pri PCR testoch, ktoré dosahlo 17,2 percenta, na druhej strane však oproti minulému týždňu pokleslo.

 

 

Prečítajte si tiež: Na ďalšie celoplošné testovanie nie je Slovensko pripravené! Mnoho obcí trpí nedostatkom financií

 

Zmení sa spôsob testovania?  

Šéf rezortu zdravotníctva dodal, že ak sa neprijmú ďalšie opatrenia, Slovensko sa bude aj naďalej vzďaľovať od stanoveného priemeru 750 pozitívne testovaných denne. Infektológ Pavol Jarčuška tiež uviedol, že ak sa situácia v krajine nezačne zlepšovať, lockdownu sa nevyhneme. 

 

img

Minister zdravotníctva tiež uviedol, že premiér Igor Matovič (OĽaNO) by chcel predstaviť nové spôsoby testovania. „Bude to jedna z vážnych výziev v boji s koronavírusom na Slovensku,“ povedal Kajčí. 

 

Detaily však zatiaľ nechcel priblížiť. Informoval tiež, že rezort ešte dnes zverejní ďalšiu výzvu na otváranie mobilných odberových miest na antigénové testovanie pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí budú mať záujem poskytovať túto službu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Padlo definitívne rozhodnutie! Do Vianoc sa na Slovensku uskutočnia ešte tri kolá celoplošného testovania

 

Spomedzi susedov si zatiaľ počíname najlepšie
Situácia v zahraniční sa podľa ministra zlepšuje. „Drvivá väčšina krajín v Európe má lockdowny, takýmto spôsobom sa situácia zlepšila z jedného týždňa na druhý,“ konštatoval minister.

 

Príkladom sú Česko či Poľsko. Najvážnejšia situácia je aktuálne v Rakúsku, aj tam sa však už mierne zlepšuje. Spomedzi našich susedov je podľa ministra z hľadiska epidemiologickej situácie na tom Slovensko najlepšie.

 

Odoberanie novorodencov matkám musí skončiť

Šéf rezortu tiež vyzval zdravotnícke zariadenia, aby matkám neodoberali ich novonarodené deti s ochorením COVID-19. Podľa jeho slov je takéto správanie neprípustné.

 

"Viem o tomto probléme a určitým spôsobom ma to mrzí, že matky sú takýmto spôsobom postavené v takej vážnej životnej situácii pred takéto rozhodnutia," uviedol Krajčí s tým, že nepovažuje za správne, keď sa nevytvoria pre matky a ich deti pozitívne na ochorenie COVID-19 také podmienky, na aké majú nárok.

 

Krajčí povedal, že si nie je vedomý toho, na základe akého usmernenia takto zdravotnícke zariadenia postupujú"Každý jeden pacient má dostať starostlivosť, na akú má nárok, a nemôžeme v prípade ochorenia COVID-19 takýmto spôsobom degradovať jeho nároky," dodal

 

Na problém poukázala poslankyňa Národnej rady SR a podpredsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Vladimíra Marcinková (Za ľudí), ktorá o nápravu žiadala v otvorenom liste adresovanom Krajčímu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies