Prezidentka odovzdala poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom SR

NETKY.SK • 9 August 2023, 15:09 • 2 min
Prezidentka odovzdala poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom SR

Bratislava-V Prezidentskom paláci sa odohrala významná udalosť, ktorá podporí reprezentáciu našej krajiny v zahraničí

slovakia

left justify in out

V priestoroch Prezidentského palca sa dnes odohrala významná udalosť. Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala nových veľvyslancov. Poverovacie listiny získal Igor Slobodník, Dušan Krištofík, Matúš Bušovský a Tomáš Ferko. Zastupovať budú viacero zaujímavých štátov. Prezidentka verí v prehĺbenie spolupráce všetkých zúčastnených krajín.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala v stredu 9. augusta 2023 v Prezidentskom paláci poverovacie listiny štyrom novým veľvyslancom SR. V Dánsku bude pôsobiť Igor Slobodník, vo Fínsku a Estónsku bude veľvyslancom Dušan Krištofík, v Gruzínsku Matúš Bušovský a Tomáš Ferko bude veľvyslancom pre krajiny Indonézia, Singapur, Filipíny, Východný Timor, Malajzia, Brunej a Papua-Nová Guinea. Čaputová očakáva, že sa veľvyslancovi v Dánsku podarí prehĺbiť vzájomnú spoluprácu v oblastiach zelenej tranzície, sociálneho zabezpečenia či fungovania verejnej správy.

Zároveň pripomenula, že bilaterálne kontakty s Fínskom budú vďaka vstupu Fínska do Severoatlantickej aliancie ešte intenzívnejšie. "To otvára ďalšie možnosti spolupráce vrátane oblasti obrany. Fínsko tiež exceluje v oblasti vzdelávania, inovácií a digitálnych služieb podobne ako Estónsko, teda ďalšia krajina, ktorú budete pokrývať. Dúfam, že vaše pôsobenie v oboch štátoch pomôže v zdieľaní tejto expertízy u nás doma," povedala prezidentka v príhovore Krištofíkovi. Slovensko podľa Čaputovej podporuje euroatlantické ambície Gruzínska a presadzuje dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie územnej celistvosti krajiny. Verí, že pôsobenie nášho veľvyslanca pomôže povzbudiť reformné procesy v tejto krajine.

 

"Podobne ako u nás, aj v Gruzínsku môže občianska spoločnosť prispieť k zmierneniu polarizácie a napätia. Preto vás chcem povzbudiť, aby ste počas vášho vyslania komunikovali s čo najširšou paletou aktérov vrátane občianskej spoločnosti," odkázala Bušovskému. Ferkovi pripomenula, že jeho misia v Indonézii sa začína v období, keď sa geopolitický a ekonomický význam regiónu juhovýchodnej Ázie stáva zásadným pre ďalší globálny vývoj. Naše vzťahy s krajinami tohto regiónu predstavujú podľa nej veľký, no doposiaľ nevyužitý potenciál. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies