Pandémia zaťala sekeru do chrbta najmä živnostníkom, svoje podnikanie ukončilo viac ako 28 tisíc Slovákov

NETKY.SK • 11 November 2020, 11:53 • 2 min
Pandémia zaťala sekeru do chrbta najmä živnostníkom, svoje podnikanie ukončilo viac ako 28 tisíc Slovákov

BRATISLAVA - Za prvých sedem mesiacov tohto roka zrušilo svoje živnostenské podnikanie 28 248 Slovákov. Najviac pritom ubudlo živností v sektore stavebníctva a finančno-sprostredkovateľskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá pravidelne analyzuje štatistiky o vzniknutých a zaniknutých živnostenských oprávneniach. „Ich počet klesá už dlhé obdobie. Rekordný bol však minulý rok, kedy svoje podnikanie ukončilo takmer 53-tisíc ľudí,“ zhodnotila Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

 

Počet živnostníkov na Slovensku klesá

Databázy Bisnode ukazujú, že na konci júla tohto roka bolo aktívnych až 463 911 podnikateľov, ktorí pracujú v rôznych právnych formách ako fyzické osoby.

 

Oproti minulému roku, kedy Bisnode na našom trhu evidoval viac ako 462-tisíc živnostníkov, to predstavuje menší nárast. Avšak v porovnaní s ostatnými predchádzajúcimi rokmi, kedy sa počet živností šplhal k počtu 480-tisíc, je to výrazný pokles.

 

„Počty aktívnych podnikateľov sa znižujú. V tomto roku je to však najmä z dôvodu krízy spojenej so šírením pandémie koronavírusu. Na jar tohto roka sme predpovedali, že v letných mesiacoch sa dôsledky pandémie budú odzrkadľovať markantnejšie, a to sa aj stalo. Len za obdobie mesiacov jún a júl zatvorilo živnosť 10-tisíc Slovákov. Nakoľko nie je aktuálne vidieť, že by sa situácia s pandémiou zlepšovala, očakávame, že do konca roka mesačné prírastky ešte porastú,“ obáva sa Petra Štěpánová z Bisnode.

 

Mohlo by vás zaujímať: Koronakríza udrela tvrdo a nečakane, od začiatku roka zanikli tisícky reštaurácii a pohostinstiev

 

Najvýraznejší pokles bol zaznamenaný v lete

Najvyšší úbytok živnostenských oprávnení je vidieť v sektoroch stavebníctva a kovovýroby. Len v kategórii Zemné práce ukončilo za prvých sedem mesiacov tohto roka podnikanie 2 966 fyzických osôb, teda desatina zo všetkých zrušených živností od januára 2020.

 

Ďalšími najrušenejšími oprávneniami boli v kategóriách Ostatné stavebné kompletizačné práce (2088), Činnosti poisťovacích agentov a maklérov (2027), Výroba ostatných kovových výrobkov (1601) a v oblasti maloobchodu (1079).

 

„V drvivej väčšine sledovaných oblastí je vidieť výrazný nárast ukončených podnikaní práve v letných mesiacoch, kedy sa aj očakávali najväčšie dopady na pracujúcich a podnikateľov,“ uzavrela Petra Štěpánová, analytička Bisnode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona