Panama chystá historické stretnutie Obamu a Castra

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:29 • 2 min
Panama chystá historické stretnutie Obamu a Castra

PANAMA - Panama sa počas dvojdňového summitu krajín Organizácie amerických štátov (OAŠ) začínajúceho sa v piatok stane dejiskom historického stretnutia prezidentov Kuby a USA. Raúl Castro a jeho americký náprotivok Barack Obama by sa mali stať prvými lídrami svojich krajín, ktorý sa takmer po 60 rokoch priamo stretnú.

slovakia

left justify in out

Deje sa tak v rámci v decembri spustených snáh oboch krajín obnoviť vzájomné diplomatické a obchodné vzťahy. Naposledy sa lídri USA a Kuby stretli tvárou v tvár ešte v roku 1956 takisto v Paname - vtedy to bol americký prezident Dwight Eisenhower a kubánsky diktátor Fulgencio Batista, ktorého krátko na to zosadila revolúcia vedená Raúlovým bratom Fidelom. Obama a Castro sa stretli ešte počas pohrebu juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu v decembri 2013, no iba si podali ruky.


Presný termín priameho stretnutia prezidentov Kuby a USA známy nie je, no predchádzať by mu malo prelomové stretnutie šéfov diplomacií oboch krajín - Bruna Rodrígueza a jeho amerického náprotivka Johna Kerryho. Témou summitu OAŠ však bude aj sporné Obamovo nariadenie označujúce kubánskeho spojenca Venezuelu za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Jej prezident Nicolás Maduro údajne plánuje so sebou priniesť aj petíciu podpísanú desiatimi miliónmi jeho krajanov za zrušenie nariadenia spojeného so sankciami. Caracas má v tejto veci podporu viacerých vplyvných členských OAŠ vrátane Brazílie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies