Odborníci vyzývajú ľudí, aby sa nepripájali k DDoS útokom na ruské servery

NETKY.SK • 2 Marec 2022, 06:00 • 2 min
Odborníci vyzývajú ľudí, aby sa nepripájali k DDoS útokom na ruské servery

BRATISLAVA – Experti spoločnosti Avast zaevidovali výzvy na sociálnych sieťach, ktoré ľudí nabádajú k pripojeniu sa k DDoS útokom na ruské servery.

slovakia

left justify in out

Odborníci varujú používateľov, že takéto vyjadrenie názoru voči ruskej invázii na Ukrajinu môže znamenať riziko aj pre bezpečnosť ich osobných dát a pre súkromie. Môžu neskôr čeliť i odvetným útokom. DDoS útoky sa vyznačujú tým, že spôsobujú čiastočné i úplné znefunkčnenie sieťovej či IT služby.

 

„Zachytili sme výzvy šíriace sa na sociálnych médiách, ktoré apelujú na bežných užívateľov, aby sa stali hekermi tak, že si stiahnu DDoS nástroje na podporu takzvaných DDoS útokov namierených na ruské ciele,“ spomenul Michal Salát zo spoločnosti.

 

Z analýzy jedného z týchto nástrojov experti vydedukovali, že nie je bezpečný, lebo zhromažďuje osobné údaje užívateľov. Ide napríklad o dáta, ako sú IP adresa, kód krajiny, mesto, poloha odvodená od IP adresy, užívateľské meno, konfigurácia hardvéru či jazyk systému.

 

„Vzhľadom na to, že konfigurácia sa sťahuje zo vzdialeného servera, môže tento nástroj v dôsledku podporovať aj DDoS útok na iný ľubovoľný cieľ, ktorý si autor nástroja vyberie, a to bez toho, aby ste o tom vedeli,“ vysvetlil Salát.

 

 

Experti chápu, že pre občanov môže byť atraktívne pripojiť sa ku kybernetickým silám a vyjadriť tak svoj názor na vojnu, zdôrazňujú však, že ide o kybernetický útok so všetkými jeho dôsledkami.

 

„Užívatelia si môžu myslieť, že tieto nástroje umožňujú anonymne zaútočiť na určité ciele, ale je dôležité, aby vedeli, že nechráni ich súkromie ani anonymitu a môžu ich vystaviť riziku odvetných útokov,“ dodal Salát.

 

Spoločnosť teda ľuďom dôrazne odporúča, aby sa do takýchto iniciatív nezapájali. Ponúkané zdieľané nástroje sa totiž môžu na prvý pohľad zdať jednoduché a užívateľsky prívetivé, ale pre osoby, ktoré sa zapoja a stiahnu si ich, môžu byť rizikom pre súkromie i bezpečnosť.

 

Možno vás zaujme: Profesionáli a študenti si môžu vyskúšať kybernetickú hru CyberGame



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies