Pan Ki-mun ocenil priebeh referenda v Sudáne i trpezlivosť ľudí

NETKY.SK • 17 Január 2011, 08:06 • 2 min
Pan Ki-mun ocenil priebeh referenda v Sudáne i trpezlivosť ľudí

Pan Ki-mun ocenil priebeh referenda v Sudáne i trpezlivosť ľudí

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun zablahoželal obyvateľom južného Sudánu, ktorí v sobotu ukončili týždeň trvajúce referendum. Pan ocenil trpezlivosť voličov a ich pokojné odhodlanie, uviedla v noci nadnes tlačová agentúra DPA.
      Šéf Spojených národov sa poďakoval aj referendovej komisii južného Sudánu (SSRC)a skupinám pozorovateľov, ktorí pricestovali do regiónu, aby posúdili spravodlivý priebeh hlasovania.
      Predbežné výsledky referenda, ktorého výsledkom by mohlo byť rozdelenie najväčšieho afrického štátu na dve časti, sa očakávajú do 2. februára. Záverečné výsledky by mali byť oznámené 7. alebo 14. februára.
      Referendum bolo výsledkom mierovej dohody z roku 2005, ktorá ukončila dlhoročný konflikt medzi severom a juhom Sudánu, podnecovaný náboženskými a etnickými rozpormi i nerastným bohatstvom. Zahynuli dva milióny ľudí a štyri milióny utiekli zo svojich domovov.
      Vláda v Chartúme vyjadrila ochotu akceptovať predpokladaný výsledok hlasovania. Rebeli z juhu krajiny ju obviňovali, že si ponecháva bohatstvo z regiónu, ale nepodporuje jeho rozvoj a vzdelávanie.
      Dediny na juhu Sudánu, bohatom na ropu, boli desiatky rokov vystavené bombovým útokom. Vláda sa tak snažila potlačiť povstalecké hnutie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies