Palina a ambrózia stále trápia alergikov,ochladenie a dážď by to zmenili

NETKY.SK • 31 August 2018, 19:12 • 2 min
Palina a ambrózia stále trápia alergikov,ochladenie a dážď by to zmenili

BANSKÁ BYSTRICA - Alergologicky významné denné koncentrácie peľu silných alergénov paliny a ambrózie zaznamenali v uplynulých dňoch monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, Bratislave, Nitre, Košiciach, Trnave a v Žiline.

slovakia

left justify in out

"Denné koncentrácie peľu tráv sú už len nízke až veľmi nízke. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa javia denné koncentrácie peľu ambrózie mierne zvýšené a koncentrácie paliny sa o niečo znížili. Najviac peľu ambrózie zachytili lapače monitorovacích staníc v Bratislave, Banskej Bystrici a v Žiline," zhodnotila Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

 

Ako dodala, v ovzduší sa vyskytoval ešte peľ chmeľu, skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín.

Podľa Lafférsovej sa peľová situácia v najbližších dňoch výraznejšie nezmení. Naďalej bude prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením ambrózie, paliny, chmeľu a pŕhľavovitých rastlín.

 

Počas ochladenia, búrok a zrážkovej činnosti môže dochádzať k poklesu peľu v ovzduší. Odborníčka tiež upozornila, že denné koncentrácie spór plesní majú stúpajúcu tendenciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies