Palestínsky súd pozastavil významné voľby, ktoré by rozhodli o sporných územiach

NETKY.SK • 8 September 2016, 13:12 • 2 min
Palestínsky súd pozastavil významné voľby, ktoré by rozhodli o sporných územiach

RAMALLÁH - Palestínsky súd odložil dnes konanie komunálnych volieb, ktoré sa mali v Predjordánsku i v pásme Gazy uskutočniť 8. októbra. Hlasovanie tak prebehne najskôr v decembri, oznámila agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Súd rozhodol o pozastavení príprav volieb, aby mohol preskúmať viacero s nimi súvisiacich podaní. Termín ďalšieho súdneho pojednávania bol stanovený na 21. decembra. O odklade volieb informovala strana Fatah palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása a potvrdila ho aj nemenovaná predstaviteľka súdu. Príslušný verdikt má byť oficiálne zverejnený ešte dnes.


Októbrové hlasovanie malo prvým volebným súbojom medzi konkurenčnými hnutiami Fatah a Hamas od faktického rozdelenia palestínskych území v roku 2007. Radikáli z Hamasu vtedy ovládli pásmo Gazy, takže vplyv Abbásovej Palestínskej samosprávy zostal obmedzený len na Izraelom okupovanú oblasť Predjordánska. Pretrvávajúce spory medzi Hamasom a Fatahom odvtedy komplikovali snahy o zmierenie palestínskych frakcií, či o uskutočnenie akýchkoľvek volieb, ktoré by prebehli naraz v Gaze i na Západnom brehu.


Pripravované komunálne voľby sú preto vnímané ako zástupné hlasovanie namiesto parlamentných volieb, ktoré sa na palestínskych územiach naposledy konali v roku 2006. Rok predtým sa uskutočnili prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil Mahmúd Abbás. Mandáty súčasných palestínskych poslancov i prezidenta už teda dávno vypršali.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies