Palestínčania začali protesty na hranici Gazy s Izraelom; 3 mŕtvi, 365 ranených

NETKY.SK • 30 Marec 2018, 13:28 • 2 min
Palestínčania začali protesty na hranici Gazy s Izraelom; 3 mŕtvi, 365 ranených

GAZA - Traja Palestínčania prišli v piatok o život počas potýčok s príslušníkmi izraelských ozbrojených zložiek v pohraničnej oblasti medzi Izraelom a pásmom Gazy, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ďalších 365 osôb utrpelo zranenia v dôsledku nasadenia slzotvorného plynu, gumených nábojov a streľby, údaje poskytlo palestínske ministerstvo zdravotníctva v Gaze.

 

Palestínčania v pásme Gazy odštartovali v piatok šesťtýždňový protest s požiadavkou, aby palestínskym utečencom umožnili vrátiť sa na miesta, ktoré sa nachádzajú v dnešnom Izraeli. Pri hranici už na piatich lokalitách vytvorili stanové tábory.

 

Na začiatok protestov sa pri hranici z Izraelom zhromaždili tisícky Palestínčanov. Izraelská armáda uviedla, že Palestínčania na niektorých miestach posielali na vojakov horiace pneumatiky a hádzali kamene. Izraelskí vojaci zareagovali voči "hlavným podnecovateľom" slzotvorným plynom a streľbou. Armáda hlásila nepokojne na šiestich miestach.

 

Armáda oznámila, že nebude tolerovať žiadne škody a zodpovednosť za ne bude niesť Hamas. Podľa palestínskeho rezortu zdravotníctva pri streľbe zomreli traja Palestínčania.

 

Izraelské bezpečnostné sily boli už pred plánovanými masovými protestmi v stave zvýšenej pohotovosti a predstaviteľ armády v stredu povedal, že na hranici s pásmom Gazy umiestnili vyše 100 ostreľovačov.

 

Organizátori z viacerých skupín vrátane islamistického hnutia Hamas, ktoré fakticky vládne v Gaze, dúfajú, že tisíce ľudí budú reagovať na ich výzvu, aby sa zhromaždili v piatich stanových mestách pri hranici s cieľom vyzývať na právo na návrat palestínskych utečencov do terajšieho Izraela.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies