Spolupráca štátov Iniciatívy Trojmoria môže podporiť investície na Slovensku

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 09:01 • 2 min
Spolupráca štátov Iniciatívy Trojmoria môže podporiť investície na Slovensku

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec včera (15. marca 2024) vystúpil v priestoroch Poľského inštitútu v Bratislave na konferencii „Iniciatíva Trojmoria – Diskusia o možnostiach dosiahnutia cieľov regionálnej hospodárskej politiky“.

slovakia

left justify in out

Podujatie zorganizovalo Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave a Veľvyslanectvo Litovskej republiky vo Viedni akreditované pre SR v spolupráci s Veľvyslanectvom Rumunskej republiky v Bratislave, Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku a Centrom pre východné štúdie z Varšavy. Cieľom diskusie bolo otvoriť tému dosiahnutia cieľov v regionálnej hospodárskej politike jednotlivých štátov Európskej únie s dôrazom na presadzovanie spoločných krokov v rámci Únie.

„Iniciatíva Trojmoria má významný ekonomický a infraštruktúrny rozmer, je to vynikajúca platforma poskytujúca priestor sadnúť si za jeden stôl a rokovať. Pomáha zlepšiť konektivitu krajín Európskej únie od severu na juh a náš politický dialóg, ale súčasne aj spoločne rozvíjať infraštruktúrne aktivity, uviedol štátny tajomník R. Chovanec, podľa ktorého sa v súčasnom geopolitickom kontexte efekt konsolidovanej spolupráce znásobuje, a to najmä pri realizácii strategických projektov, ktoré prispievajú k oživeniu hospodárstva, ako aj k strategickej odolnosti regiónov. 

Vítame tiež zámer zriadenia nového Inovačného fondu Iniciatívy Trojmoria, ktorý by mohol lepšie zabezpečovať potreby slovenských podnikateľských subjektov, obzvlášť pri podpore financovania činnosti malých a stredných podnikateľov, zdôraznil R. Chovanec a dodal, že ide tiež o vhodnú príležitosť pre spoločnosti so zámerom angažovať sa v renovačných projektoch na Ukrajine.

Štátny tajomník Rastislav Chovanec sa pri príležitosti dnešnej konferencie stretol s veľvyslancom s osobitným poslaním pre prepojenia a Iniciatívu Trojmoria Ministerstva zahraničných vecí Litovskej republiky Gediminasom Varvuolisom, s ktorým prediskutovali prípravu samitu Inciatívy Trojmoria, ktorý sa uskutoční spolu so 6. ročníkom Podnikateľského fóra onedlho v Litovskej republike.

Štátny tajomník rokoval zároveň s poľským kolegom Jakubom Wiśniewskim o rozvoji slovensko-poľskej ekonomickej spolupráce.

Iniciatíva Trojmorie vznikla v roku 2016. Predstavuje fórum 13 členských krajín EÚ (Bulharsko, Česko, Grécko, Estónsko, Chorvátsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko) zamerané na spoluprácu s cieľom zlepšenia prepojenia medzi Baltským, Jadranským a Čiernym morom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: MZV SR, Štátny tajomník R. Chovanec sa stretol s veľvyslancom zahraničných vecí Litovskej republiky Gediminasom Varvuolisom. (www.mzv.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies