Palestínčania: Výsledky izraelských volieb "pochovali" mierový proces

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 09:45 • 2 min
Palestínčania: Výsledky izraelských volieb "pochovali" mierový proces

RAMALLÁH - V reakcii na výsledok utorkových izraelských parlamentných volieb urýchli Palestínska samospráva proces svojej žaloby proti Izraelu za vojnové zločiny na Medzinárodnom trestnom súde

slovakia

left justify in out

(ICC) v holandskom Haagu. Vyhlásil to dnes hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Iríkát.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu bude vytvárať novú vládu a "už vyhlásil, že je proti založeniu palestínskeho štátu", upozornil Iríkát.

 

"Je jasné, že v Izraeli nie je žiadny partner pre mierový proces," povedal vyjednávač. "Teraz je jasné, že izraelská spoločnosť je za pochovanie mierového procesu, za pochovanie riešenia dvoch vedľa seba existujúcich štátov a za pokračovanie diktátu a osídľovania (palestínskych území)," dodal Iríkát. Citovala ho agentúra DPA.

 

Hlavný palestínsky vyjednávač vyhlásil, že výsledky parlamentných volieb potvrdzujú správnosť palestínskej diplomatickej stratégie zapojiť sa do ICC a ďalších medzinárodných zmlúv a organizácií.

"Medzinárodné spoločenstvo a predovšetkým Spojené štáty musia teraz prestať pristupovať k Izraelu ako k štátu, ktorý stojí nad zákonom," uviedol Iríkát pre rozhlasovú stanicu Hlas Palestíny.

Po sčítaní 99,5 percenta z takmer štyroch miliónov odovzdaných hlasov získala izraelská stredopravá strana Likud premiéra Netanjahua 23,26 percenta hlasov a v 120-člennom parlamente, Knesete, bude mať 29-30 kresiel.

 

Účasť voličov bola v utorok vyššia ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2013 - dosiahla najmenej 71 percent, informovala dnes už skôr agentúra DPA. Dodala, že po týchto voľbách bude obnovenie zamrznutých mierových rokovaní s Palestínčanmi veľmi zložité. Netanjahu totiž v predvečer volieb uviedol, že ak v nich zvíťazí a zostane na čele izraelskej vlády, nikdy nebude súhlasiť so založením palestínskeho štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies