Pakistanský premiér Obamovi vytkol bezpilotné lietadlá

NETKY.SK • 24 Október 2013, 11:49 • 2 min
Pakistanský premiér Obamovi vytkol bezpilotné lietadlá

WASHINGTON - Pakistanského premiéra Naváza Šarífa v stredu v Bielom dome prijal americký prezident Barack Obama.

slovakia

left justify in out

Obaja lídri diskutovali najmä o vojnou zmietanom Afganistane, k citlivej téme útokov bezpilotných lietadiel v Pakistane sa však Obama po skončení schôdzky nevyjadril. Vzťahy medzi Washingtonom a Islamabadom sú napäté najmä od razie z roku 2011, počas ktorej v Pakistane americké komando zabilo šéfa teroristickej siete al-Kájda.

Šaríf a Obama v spoločnom stanovisku vyjadrili vôľu, aby sa militantné hnutie Taliban zapojilo do mierových rozhovorov s vládou v Afganistane. Pakistanský premiér však zároveň vyzval USA, aby ukončilo útoky bezpilotných lietadiel. "Počas našej schôdzky som nadhodil tému bezpilotných lietadiel a zdôraznil som potrebu ukončenia podobných útokov," vyhlásil Šaríf. Obama však vo svojom stanovisku o tejto otázke vôbec nehovoril a reportérom po stretnutí neumožnili dávať mu otázky. 

Téma útokov amerických bezpilotných lietadiel v Pakistane je jednou z najcitlivejších vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Americký minister zahraničných vecí John Kerry pritom počas augustovej návštevy Islamabdu prisľúbil, že už "veľmi, veľmi skoro" sa podobné útoky skončia. Išlo o prvý prípad, keď vysokopostavený americký predstaviteľ naznačil definitívny koniec programu, ktorý americká Ústredná spravodajská služba (CIA) v minulosti nazývala efektívnou protiteroristickou zbraňou. Americké bezpilotné lietadlá útočia na extrémistov v poloautonómnej kmeňovej oblasti na severozápade Pakistanu, kde majú základne Taliban a al-Kájda. Tie sú podľa Washingtonu hrozbou pre susedný Afganistan ako aj Západ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies