Ozbrojení muži v Jemene uniesli zo školy amerického učiteľa

NETKY.SK • 21 September 2016, 18:03 • 2 min
Ozbrojení muži v Jemene uniesli zo školy amerického učiteľa

SANÁ - Ozbrojení muži uniesli v utorok amerického učiteľa zo školy s vyučovacím jazykom anglickým v jemenskom hlavnom meste Saná, uviedli dnes svedkovia tlačovej agentúre Reuters. Ide o najnovší zo série únosov cudzincov v krajine sužovanej vojnou.

slovakia

left justify in out

Ozbrojení muži v civilnom oblečení vošli do školy a prinútili učiteľa nastúpiť do ich auta, pričom z miery vyvedení kolegovia a žiaci situáciu sledovali.


"Boli sme šokovaní, keď ozbrojená skupina vstúpila do budovy. Dostali sa do učiteľovho kabinetu a odviedli ho na neznáme miesto," spresnil jeden jemenský učiteľ v škole.


"Máme správy, že občania USA sú v Jemene zadržiavaní. Zachovávame súkromie týchto občanov a to nám bráni ďalej sa k prípadu vyjadrovať," povedala agentúre Reuters hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí.


Počas rokov pred vypuknutím občianskej vojny v marci 2015 (keď ozbrojené povstalecké šiitské hnutie húsíov dobylo metropolu Saná) boli unesené desiatky cudzincov.


Väčšinu zadržiavaných prepustili, keď únoscovia pochádzajúci z kmeňov dosiahli v miestnych sporoch ústupky od centrálnych úradov, ale niektorých unesených militanti popravili.


Vlani v decembri bola unesená tuniská pracovníčka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) a minulý mesiac sa objavila na videu, v ktorom prosila o život, pričom nad ňou stál maskovaný muž.


Keď húsíovia prevzali moc v krajine, mnoho krajín bolo nútených zatvoriť svoje veľvyslanectvá a humanitárne organizácia výrazne znížili počet členov svojho personálu, čím sa znížil počet cudzincov - aj unesených - v Jemene.


Avšak počas 18-mesačnej vojny húsíovia, spriaznení so šiitským Iránom, zadržali viacero Američanov pre obvinenia zo špionáže. Húsíovia totiž obviňujú Spojené štáty z vyzbrojovania a podpory koalície vedenej susednou Saudskou Arábiou, ktorá zasahuje do občianskej vojny vojenskými operáciami.


Susedný Omán sprostredkoval prepustenie dvoch Američanov zadržiavaných húsíjmi vo väzbe.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies