REPORTÁŽ: Podľa Drobu a Viskupiča nie sú samosprávne kraje zbytočné

NETKY.SK • 24 Apríl 2020, 16:10 • 2 min
REPORTÁŽ: Podľa Drobu a Viskupiča nie sú samosprávne kraje  zbytočné

BRATISLAVA - Únia miest Slovenska (ÚMS) víta, že vláda do svojho programového vyhlásenia zapracovala reformu verejnej správy. Na tlačovej konferencii to uviedol prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček.

slovakia

left justify in out

 

Financie by mali dostávať priamo klienti

Za pozitívnu zmenu považuje aj to, že nový zákon o sociálnych službách má zaviesť adresnú formu pomoci pre klientov, ktorí využívajú služby sociálnych zariadení. V praxi by tak už nemalo dostávať financie na pomoc odkázaným sociálne zariadenie, ale priamo ich klienti. Za dôležité považuje aj súhlasné stanovisko vlády o zriadení odbornej komisie pod vedením podpredsedu vlády Štefana Holého (Sme rodina).

 

img

 

Spokojnosť s PVV
Úlohou komisie bude nájsť čo najlepší systém zmeny verejnej správy, územného a správneho členenia Slovenska, zmien financovania samotných krajov, miest a obcí. "Drvivá väčšina našich požiadaviek sa objavila v programovom vyhlásení vlády, za čo veľmi pekne ďakujem," povedal Richard Rybníček.

 

Panika s predškolskými zariadeniami 

Prezident ÚMS počas tlačovej konferencie zároveň vyzval predsedu Odborového zväzu pracovníkov vedy a školstva na Slovensku Pavla Ondeka na upustenie od úvah o prechode všetkých školských zariadení do pôsobnosti ministerstva školstva. "Chcem poprosiť odbory, najmä pána Ondeka, aby prestal vyvolávať paniku v našich zariadeniach, najmä predškolských, že rýchlo má štát zobrať všetky školské zariadenia pod seba, teda pod ministerstvo školstva a celé to financovať z jednej úrovne. Sú to tri kroky späť," povedal Rybníček.

 

img

 

Samosprávne kraje nie sú zbytočné
Predsedovia samosprávnych krajov Jozef Viskupič (OĽaNO) a Juraj Droba (SaS) dúfajú, že samosprávy nebudú financované iba z daní fyzických osôb a budú mať viac kompetencií, a to napríklad v oblasti školstva. Samosprávne kraje podľa nich nie sú zbytočné, čo podľa Viskupiča dokazuje aj to, že to boli práve oni, kto na krízu spojenú s ochorením Covid-19 zareagoval ako prvý. "Neboli to okresné úrady, ktoré mali ako prvé zriadené krízové štáby, boli sme to my, a to už vo februári. Prvé opatrenia vlády prišli až 10. marca,“ povedal predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Viskupič.


Únia miest Slovenska
ÚMS je dobrovoľné záujmové združenie, ktoré vzniklo 29. apríla 1994 v Košiciach. V súčasnosti združuje 49 primátorov slovenských miest, ktoré majú spolu približne 1,8 milióna obyvateľov. Jej prioritami sú presadzovanie reformy územných samospráv či väčšej samostatnosti miest.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona