Ovčarik: NBS chcela dať bankám signál, že sa môže skončiť éra lacných úverov

NETKY.SK • 9 Október 2014, 18:12 • 2 min
Ovčarik: NBS chcela dať bankám signál, že sa môže skončiť éra lacných úverov

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) chcela dať komerčným bankám signál, že sa môže skončiť éra lacných úverov, a preto musia byť obozretnejšie pri ich poskytovaní.

slovakia

left justify in out

Povedal v diskusii na teraz.sk finančný expert Maroš Ovčarik. Reagoval tak na sedem odporúčaní pri poskytovaní pôžičiek, ktoré prezentovala NBS 7. októbra. „Objem úverov už dlhší čas enormne rastie. Napríklad v auguste to bol medziročný nárast o viac ako 20 %,“ zdôraznil Ovčarik s tým, že dopyt po úveroch je na Slovensku najvyšší v celej Európe.
     

Priemerná úroková sadzba pri úveroch na bývanie je na Slovensku 3,5 %, čo je po Cypre najviac v krajinách eurozóny. Podľa Ovčarika dôvodom sú dominujúce úrokové sadzby fixované na určitú dobu. „Vo väčšine krajín eurozóny sú skôr variabilné sadzby, kde sa akýkoľvek pohyb na trhu automaticky premieta do úroku za úver a ľudom do splátok. Preto sú na Slovensku vyššie sadzby,“ vysvetlil Ovčarik. Na Slovensku však úroky z hypoték a úverov na bývanie za posledné tri mesiace klesli najviac spomedzi krajín eurozóny. Napriek tomu sú tieto sadzby už blízko svojho dna. „Už len drobný pokles je možný. Nič však nenasvedčuje tomu, že by malo prísť k zásadným a razantným znižovaniam sadzieb,“ dodal Ovčarik.
     

NBS upozornila banky vzhľadom na možný nárast sadzieb v budúcnosti. „Ak by sa trh obrátil v horizonte 3 ž 5 rokov a sadzby by začali rásť, aj ich malé pohyby nahor môžu spôsobiť problémy. Mesačné splátky môžu zvýšiť o desiatky eur, čo niektoré rodiny nemusia zvládnuť,“ upozornil analytik.
     

NBS odporúča komerčným bankám, aby hypotéky v intervale 90 % až 100 % z hodnoty nehnuteľnosti tvorili najviac štvrtinu nových úverov na bývanie. Banky by tiež mali vykonávať stresové testovanie svojho portfólia na nárast úrokových sadzieb a zvýšenie nezamestnanosti. Ďalším odporúčaním je, aby banky neposkytovali úvery s príliš dlhou splatnosťou, maximálne na 30 rokov.  
     

Podiel úverov so splatnosťou nad 30 rokov môže byť podľa odporúčaní najviac 10 %. Finančné domy by si mali aj dôslednejšie preverovať schopnosť klientov splácať úvery, a to aj pri predpoklade nárastu úrokových sadzieb o dva percentuálne body. Rovnako by mali byť obozretné aj pri refinancovaní úverov. To znamená, že banky by nemali poskytovať úvery, pri ktorých je v čase poskytnutia dohodnutý čiastočný odklad splátok úroku alebo istiny. Okrem toho by mali finančné domy zachovávať obozretný prístup pri poskytovaní úverov prostredníctvom sprostredkovateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies