Otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou o vstupe do EÚ: Slovensko je pripravené podať pomocnú ruku

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 08:36 • 2 min
Otvorenie prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou o vstupe do EÚ: Slovensko je pripravené podať pomocnú ruku

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár víta rozhodnutie lídrov členských štátov Európskej únie o otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou o vstupe do EÚ. Zdôraznil, že ide o významný krok pre posilnenie stability, ekonomickej prosperity a európskej perspektívy pre krajiny západného Balkánu. Rozšírenie Únie o Bosnu a Hercegovinu je rovnako v záujme Slovenska a SR sa dlhodobo zasadzuje o jej integráciu do EÚ.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie podporuje rozširovanie Európskej únie o krajiny západného Balkánu a zároveň krajiny Východného partnerstva za dodržania vyváženého prístupu a rovnakých podmienok pre všetky kandidátske štáty.

„Bosna a Hercegovina dokázala v krátkom čase prijať dôležité reformné zákony, stojí pred ňou ešte mnoho ďalších úloh, ktoré bude musieť na svojej európskej ceste naplniť, no otvorenie prístupových rokovaní je pevnou motiváciou pre pokračovanie tohto úsilia. Rozhodnutie Európskej rady považujem za pozitívnu správu pre všetkých občanov Bosny a Hercegoviny a taktiež obyvateľov Európskej únie,“ uviedol Juraj Blanár s tým, že o pokroku Bosny a Hercegoviny hovoril aj na marcovom diplomatickom fóre v tureckej Antalyi, kde sa stretol so svojím bosnianskym rezortným partnerom Elmedinom Konakovičom a zároveň so srbskou členkou predsedníctva Bosny a Hercegoviny Željkou Cvijanovičovou spolu s prezidentom Republiky srbskej Miloradom Dodikom.

„Západobalkánske krajiny čakajú na členstvo v EÚ už viac ako dve desaťročia. Diskutovali sme o potrebe rýchlejšieho napredovania, čo napomôže stabilizácii regiónu kedysi zmietaného vojenskými konfliktami. Som rád, že sa Bosna a Hercegovina posunula dnešným rozhodnutím o ďalší krok bližšie,“ doplnil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Slovenská republika je podľa Juraja Blanára pripravená pomôcť Bosne a Hercegovine a zdieľať skúsenosti z prístupového procesu. „Slovensko si práve tento rok pripomína 20. výročie od nášho vstupu do EÚ, kedy sme boli v podobnej pozícii, ako je dnes Bosna a Hercegovina. Nášho balkánskeho partnera podporujeme, máme vybudovanú veľmi dobrú hospodársku a investičnú spoluprácu, ktorú by práve európska integrácia mimoriadne posilnila. Radi preto podáme pomocnú ruku,“ uzavrel J. Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies