AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner spochybnil výpoveď Petra Tótha: "Sú za tým peniaze!"

NETKY.SK • 27 Október 2021, 10:11 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Marian Kočner spochybnil výpoveď Petra Tótha: "Sú za tým peniaze!"

BRATISLAVA - Exsiskár údajne dostával motáky od podnikateľovho bývalého advokáta Andreja Šabíka, ktorý si ich vraj prevzal počas návštev vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 27. októbra 12:20

 

Okresný súd (OS) Bratislava I dnes odročil pojednávanie v kauze motákov na 2. decembra. Na odročené pojednávania si majú procesné strany pripraviť záverečné reči. 

 

Dnes vypovedal aj Marian Kočner, ktorý spochybnil výpoveď exisiskára Petra Tótha voči jeho osobe v kauze motákov. "Tóth si získal moju dôveru. Neviem, čo ho k tomu vedie, že vypovedá vo viacerých kauzách voči mne, myslím si, že sú to peniaze," povedal. Podľa obžalovaného Tóth za to dostal od neznámych darcov 750 000 eur. Myslí si, že keby si všetky jeho výpovede v iných konaniach zobral do rúk psychológ, zistil by, že ich upravuje tak, ako potrebuje.

 

img

 

Podnikateľ odmietol, že by odovzdával v bratislavskej väznici motáky svojmu obhajcovi a ten ich zase s inštrukciami odovzdával Tóthovi. "Môj výkon väzby bol vysoko neštandardný. Bol som kontrolovaný a predvádzaný k advokátom, prebiehala osobná prehliadka," uviedol.

 

K téme: Fico si bol istý Marianom Kočnerom, že pred vyšetrovateľmi nezačne rozprávať

 

Stretnutie s advokátom vo výsluchovej miestnosti monitoroval podľa jeho slov príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Z dôvodu bezpečnosti sa s advokátom nerozprával, ale písali si poznámky.

 

img

 

Kočner pozná Tótha ešte z čias únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Intenzívnejšie sa k nemu začal hlásiť okolo roku 2015, keď podal žalobu na súd v prípade zmeniek TV Markíza. Tóth sa mu údajne ponúkol sám v roku 2017 s tým, že mu potvrdí, že zmenky existovali. "Jediné, o čom sa s ním bavil, bolo, že či existujú nejaké spravodajské informácie k zmenkám TV Markíza a či existuje niečo, čo by potvrdilo ich existenciu," vypovedal.

 

Advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval Kočnera, odmietol, že by od neho prebral motáky, keď ho navštevoval vo väzbe a odovzdával ich Petrovi Tóthovi. Počas pojednávania prečítal prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Trenčíne aj výpoveď z prípravného konania ďalšieho bývalého príslušníka SIS Romana Osuského

 

Pôvodný článok:

 

Pred predsedom senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I Marekom Filom pokračuje hlavné pojednávanie s Marianom Kočnerom v kauze takzvaných motákovNa proces eskortovali Kočnera príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Prítomní sú aj jeho obhajcovia - Michal Mandzák a Martin Pohovej. Na pojednávanie sa dostavil aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne (KP) Ronald KutišNa dnešné pojednávanie je naplánovaný výsluch jedného svedka. Nie je vylúčený ani prípadný výsluch-výpoveď obžalovaného Kočnera. Na procese by mal vypovedať advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval podnikateľa. Šabík sa v auguste ospravedlnil z dôvodu dovolenky. Na jeho výpovedi trvá prokurátor.

 

img

 

 

OS Bratislava I v júni rozhodol, že obžalobu budú posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

 

Prečítajte si tiež: Obvinili prokurátora, ktorý spolupracoval s Kočnerom

 

Kočner mal posielať z väzby motáky cez exsiskára Petra Tótha. Ten to uviedol vlani na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal Kočner snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby ho prepustili z väzby a zmenili výpoveď v kauze zmeniek TV Markíza.

 

img

 

Andrej Šabík na pojednávaní uviedol, že je viazaný advokátskou mlčanlivosťou. "Vypovedať budem. Žiadam však, aby bola počas mojej výpovede vylúčená verejnosť. Obžalovaný Marian K. je mojím klientom," uviedol. Predseda senátu k vylúčeniu verejnosti vyhlásil, že na to nie sú zatiaľ zákonné dôvody. Ak však bude odpovedať na otázky, na ktoré je viazaný mlčanlivosťou, verejnosť vylúčia.  "V predmetnej trestnej veci mám informácie z prípravného konania. Nikdy nebolo predmetom našich stretnutí s Petrom Tóthom preberanie a odovzdávanie nejakých dokumentov. So svedkom Tóthom som sa stretol štyri-päť ráz v živote. Do prelomu mesiacov júl-august 2018 som Tótha nepoznal a nestretol," uviedol svedok.

 

Možno vás zaujme: Pokračuje proces so starostom Dolného Chotára, ktorý je obvinený z objednávky vrážd

 

img

 

Šabík mal prebrať motáky od Kočnera, keď ho navštevoval vo väzbe v Bratislave a odovzdávať ich ďalej. V júni Slovenská advokátska komora (SAK) rozhodla, že Šabík sa dopustil disciplinárneho previnenia v súvislosti s tým, že prevzal od klienta neznámy predmet. SAK, však odmietla, že by šlo o motáky, ale advokát mal od svojho klienta prevziať neznámy predmet. Pozastavili mu výkon advokácie na obdobie jedného roka s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka. Komora poukázala aj na to, že skutok takzvaného vynášania motákov je predmetom samostatného konania. "Táto vec je v začiatku konania," priznal v stredu Šabík.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies