OTP Bank prehrala spor o výšku splátok úveru vo frankoch

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 15:35 • 2 min
OTP Bank prehrala spor o výšku splátok úveru vo frankoch

BUDAPEŠŤ - Maďarský najvyšší súd rozhodol, že marža, ktorú si uplatňuje OTP Bank pri hypotekárnych úveroch v zahraničných menách, je neúmerná a neplatná.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd v utorok rozhodol na základe podania dlžníka sťažujúceho sa, že od OTP Bank dostal úver vo švajčiarskych frankoch s kurzom, ktorý si banka uplatňuje pri nákupoch frankov, ale musí uhrádzať splátky s kurzom, ktorý banka uplatňuje pri predaji frankov. Súd rozhodol, že OTP Bank bude musieť uplatniť oficiálny výmenný kurz stanovený centrálnou bankou aj pri čerpaní úveru aj pri splátkach pôžičky.

 

Predpokladá sa, že utorkové rozhodnutie súdu by mohlo byť návodom pre plány vlády v oblasti riešenia problému úverov v zahraničných menách. Premiér Viktor Orbán plánuje nový program pomoci domácnostiam, ktorých úvery vo frankoch a eurách sa stali drahé. Vláda konštatovala, že počká na konečné rozhodnutie najvyššieho súdu a až potom rozhodne o probléme hypotekárnych úverov v zahraničných menách, ktoré si domácnosti vzali pred tým, ako v roku 2008 vypukla finančná kríza. Súd uviedol, že rozhodnúť by mohol do 16. júna. 

 

Ákos Kuti, analytik maklérskej spoločnosti Equilor, uviedol, že utorkové rozhodnutie súdu ovplyvní problematiku modifikácie zmlúv o úveroch v zahraničných menách. Úvery v zahraničných menách boli v Maďarsku populárne pred finančnou krízou, ale stali sa nevýhodnými po oslabení maďarského forintu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies