REPORTÁŽ: Minister Krajčí informoval, kde všade sa budú používať antigénové testy

NETKY.SK • 23 September 2020, 20:27 • 2 min
REPORTÁŽ: Minister Krajčí informoval, kde všade sa budú používať antigénové testy

BRATISLAVA - Počet infikovaných stúpa týždenne v priemere o 20 %. Kapacity jednotlivých úradov verejného zdravotníctva ministerstvo zdravotníctva sleduje. O prípadnom zaradení Rakúska a Maďarska do zoznamu rizikových krajín rozhodne vláda do piatka (25. 9.). Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

 

Pri záchyte infikovaných majú pomôcť aj tzv. skríningové antigénové testy. Vláda schválila nákup 500 000 kusov v zrýchlenom režime.

 

Kde sa budú používať?

Antigénové testy sa majú používať na hraniciach, v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb, prípadne pri testovaní ľudí v kritickej infraštruktúre. "Citlivosť týchto testov je 97 až 98 percent zo štandardných PCR testov, takže sa dajú veľmi kvalitne použiť pri záchyte chorých ľudí," vysvetlil Krajčí.

 

img

 

Nakupovať sa môže okamžite 

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Ján Rudolf dodal, že SŠHR má skúsenosti s distribúciou zdravotníckych pomôcok pre kľúčové orgány a môže nakupovať tovar priamo. S nákupom má začať okamžite. "Verím, že ak sú firmy pripravené zásobovať nás, tak behom týždňa, do desiatich dní, by tá distribúcia mohla byť a tie testy by mohli byť u konečných používateľov," uviedol. Cena jedného by mala byť najviac desať eur.

 

Zatiaľ sa to stíha 

Kapacity jednotlivých úradov verejného zdravotníctva podľa Krajčího sledujú. "V niektorých už bola naplnená alebo prekročená, ale zatiaľ nemáme prípad, že by regionálny úrad verejného zdravotníctva povedal, že si nestíha vykonávať prácu," uviedol.

 

Poznamenal, že už počas leta realizovali nábory a kapacity sa snažia posilňovať. Pripustil však, že stav sa môže zhoršiť. Reprofilizácia lôžok sa bude riadiť podľa epidemiologického semaforu.

 

img

 

Situácia u našich dvoch susedov

Minister zdravotníctva dodal, že epidemiologická situácia v Rakúsku a Maďarsku nie je dobrá a neodporúča tam cestovať. Odloženie rozhodnutia zdôvodnil Krajčí potrebou najprv odkomunikovať ho na najvyšších miestach, teda prostredníctvom premiéra a ministra zahraničných vecí.

 

Na vláde podľa ministra diskutovali aj o výnimkách z obmedzení na hraniciach. Pripustil, že je ich príliš veľa, ide však o politické rozhodnutia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona