Čo plánuje Putin na 9. mája? Kremeľ sa vyjadril

NETKY.SK • 4 Máj 2022, 14:21 • 2 min
Čo plánuje Putin na 9. mája? Kremeľ sa vyjadril

MOSKVA - Deň víťazstva (9. máj) je jednou z najdôležitejších národných udalostí Ruska, počas ktorej si jeho obyvatelia pripomínajú obrovskú obeť, ktorú krajina priniesla vo vojne proti nacistickému Nemecku v rokoch 1941 až 1945. Tá je v Rusku známa ako veľká vlastenecká vojna.

slovakia

left justify in out

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu poprel špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin plánuje 9. mája, keď Rusko oslavuje víťazstvo Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne, vyhlásiť vojnu Ukrajine a následnú mobilizáciu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. „Nie je to pravda. Je to nezmysel,“ odpovedal Peskov na otázky novinárov, či sú podobné špekulácie pravdivé.

 

img

 

Ruský prezident doteraz označoval konflikt na Ukrajine ako špeciálnu vojenskú operáciu, a nie vojnu. Západní politici a niektorí pozorovatelia Ruska sú však presvedčení, že Putin možno v pondelok plánuje veľké oznámenie. Špekuluje sa, že by mohlo ísť o celý rad záležitostí – od vyhlásenia vojny až po vyhlásenie víťazstva, píše Reuters.

 

Prečítajte si tiež: Rusko sa údajne pokúsi dobyť dve ďalšie mestá – Kramatorsk a Severodoneck

 

Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo asi 27 miliónov občanov Sovietskeho zväzu, pričom vo vojne prišla o niekoho takmer každá sovietska rodina.

 

img

 

Ruský prezident už v minulosti vo svojich rečiach, prednesených v deň tohto sviatku podľa Reuters, podpichoval Západ a poukazoval na silu ruskej postsovietskej armády.

 

Možno vás zaujme: Rusi bombardujú Ľvov. Starosta poslal ľudí do krytov

 

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že na tradičnej vojenskej prehliadke 9. mája predstaví niekoľko nových zbraní vrátane automaticky riadených raketometov. 

 

„Po prvýkrát budú na Červenom námestí predstavené raketomety typu Tornado-G kalibru 122 milimetrov, ktoré sú vybavené systémami automatického riadenia a riadenia paľby,“ uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu pre agentúru Interfax.

 

img

 

Vojenská prehliadka sa uskutoční celkovo v 28 ruských mestách. Najväčšia z nich bude v Moskve, kde sa predstaví 11 000 vojakov, 131 vojenských vozidiel a 77 vojenských vrtuľníkov a lietadiel. Na podujatí prednesie prejav ruský prezident Vladimir Putin.

 

Kremeľ minulý týždeň oznámil, že na vojenskú prehliadku nepozval žiadnych zahraničných lídrov, dokonca ani bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je blízkym spojencom Putina. Na prehliadke sa z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu neplánujú zúčastniť ani diplomati západných krajín akreditovaní v Rusku.

 

K téme: V Bielorusku sa neočakávane začalo vojenské cvičenie




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies