OSN zvýšila bilanciu obetí na Ukrajine, kritizuje bojovú taktiku

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:35 • 2 min
OSN zvýšila bilanciu obetí na Ukrajine, kritizuje bojovú taktiku

ARTEMIVSK - Výsledkom nerozlišujúceho ostreľovania a vystupňovania bojov na východe Ukrajiny bolo iba za posledné tri týždne najmenej 224 mŕtvych a 545 zranených civilistov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Najnovšiu bilanciu v utorok zverejnila OSN, podľa ktorej v konflikte od jeho vypuknutia v apríli 2014 zahynulo už viac ako 5 350 ľudí. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn zároveň upozornil, že na bojiská sa premenili aj "prostriedky verejnej dopravy, trhoviská, školy a škôlky, nemocnice či obytné zóny", čo predstavuje "jasné porušovanie medzinárodného humanitárneho práva". Obe strany pritom vyzval, aby urobili z ochrany civilistov svoju "najvyššiu prioritu".

 

Svetová organizácia sa vyjadrila po tom, ako ešte v januári došlo k opätovnému zintenzívneniu bojov medzi východoukrajinskými separatistami a silami Kyjeva po mesiaci relatívneho pokoja. V sobotu navyše stroskotalo najnovšie kolo mierových rokovaní v bieloruskom Minsku. Povstalci v separatistickej bašte Doneck v utorok oznámili, že delostrelecká paľba si za posledný deň vyžiadala najmenej osem mŕtvych a 22 zranených, zatiaľ čo armáda podľa jej hovorcu v rovnakom období zaznamenala usmrtenie piatich a zranenie 27 vojakov. Terajšia ofenzíva separatistov sa sústreďuje na okolie mesta Debaľceve v Doneckej oblasti, odkiaľ za posledné dni utieklo takmer 2000 obyvateľov. Povstaleckí vodcovia však ubezpečujú, že v záujme ochrany civilistov na samotné mesto nezaútočia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies