Nenechajte sa pri nákupe cez internet oklamať, všímajte si toto

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 09:12 • 2 min
Nenechajte sa pri nákupe cez internet oklamať, všímajte si toto

BRATISLAVA - Vždy pred tým, ako zaplatíte na internete za nejaký tovar, mali by ste sa ubezpečiť, že ide o overeného predajcu.

slovakia

left justify in out

Polícia radí, že prvým krokom je prečítať si recenzie na daný e-shop. Varovným znakom však môže byť aj požiadavka samotného predajcu o platbu vopred, ale aj podozrivo nízka suma za produkt. Práve cena býva pre kupujúceho najväčším lákadlom, no v tomto prípade treba naozaj spozornieť, lebo práve takto sa podvodníci snažia na predaj najčastejšie nalákať.

 

img

 

"Pri prvom nákupe odporúčame využiť platbu na dobierku, resp. pri prevzatí tovaru. Platby vopred sú jedným z najčastejších spôsobov, ako okradnúť zákazníka," vysvetlil hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Okrem toho je povinnosťou predajcu uvádzať na seba kompletne kontaktné údaje, obchodné a reklamačné podmienky.

 

Pokiaľ by sa vám však stalo, že podvodníkovi naletíte a navyše máte podozrenie, že by mohlo dôjsť k zneužitiu vašich osobných údajov, môžete sa obrátiť na políciu. Takéto oznámenie možno podať na ktoromkoľvek oddelení, no je veľmi dôležité, aby ste so sebou priniesli aj všetky dokumenty, ktoré by mohli pátranie po podvodníkoch zjednodušiť. Môže to byť napríklad email, objednávka, doklad o vykonanej transakcii, screenshoty a podobne.

 

img

 

Slivka zdôraznil, že polícia sa zaoberá každým oznámením, v zmysle zákona sa zaoberá aj prípadmi nákupu zo zahraničia. "Trestný poriadok v ustanovení uvádza, čo sa rozumie miestnou príslušnosťou a vychádzajúc z uvedeného ustanovenia, ako aj odbornej praxe môžeme konštatovať, že polícia sa bude zaoberať aj týmito prípadmi," priblížil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona