OSN žiada Vatikán o informácie týkajúce sa zneužívania detí

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 21:01 • 2 min
OSN žiada Vatikán o informácie týkajúce sa zneužívania detí

ŽENEVA - Výbor OSN predložil Vatikánu zoznam nepríjemných otázok týkajúcich sa sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Výbor OSN pre práva dieťaťa požiadal Svätú stolicu o "podrobné informácie o všetkých prípadoch pohlavného zneužívania, ktorého sa dopustili kňazi, mnísi alebo mníšky" za uplynulých približne 15 rokov.

Vatikán by mal na položené otázky reagovať do 1. novembra tohto roku. Sexuálne zneužívanie detí bude jednou z ťažiskových tém, ktoré chce výbor prebrať s vatikánskymi predstaviteľmi na zasadnutí v januári 2014. Katolícka cirkev sa na ňom bude zodpovedať z toho, ako dodržiava svoje záväzky vyplývajúce z Dohovoru OSN o právach dieťaťa z roku 1990. 

Podľa agentúry Reuters pôjde o prvú príležitosť, keď bude Vatikán verejne reagovať pred medzinárodným orgánom na škandály okolo sexuálneho zneužívania, ktoré otriasli pozíciou cirkvi v mnohých krajinách po celom svete. 

Výbor OSN so sídlom v Ženeve nedisponuje žiadnymi výkonnými právomocami, ale jeho prípadná negatívna správa by mohla byť pre Svätú stolicu nepríjemná. Vatikán varoval, že by mohol odstúpiť od Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ak naň bude výbor vyvíjať priveľký tlak. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies