OSN žiada Rusko, aby neblokovalo pomoc obetiam pretrhnutia priehrady

NETKY.SK • 19 Jún 2023, 08:15 • 2 min
OSN žiada Rusko, aby neblokovalo pomoc obetiam pretrhnutia priehrady

NEW YORK - Organizácia Spojených národov v nedeľu vyzvala Rusko, aby prestalo blokovať dodávky humanitárnej pomoci do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré má pod svojou kontrolou a zaplavila ich voda po pretrhnutí Kachovskej priehrady.

slovakia

left justify in out

Organizácia Spojených národov v nedeľu vyzvala Rusko, aby prestalo blokovať dodávky humanitárnej pomoci do oblastí na východe Ukrajiny, ktoré má pod svojou kontrolou a zaplavila ich voda po pretrhnutí Kachovskej priehrady. Informovala o tom agentúra AFP.

 

"Vláda Ruskej federácie zatiaľ odmieta našu žiadosť o prístup do oblastí pod jej dočasnou vojenskou kontrolou," uviedla vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu koordinátorka humanitárnej pomoci OSN pre Ukrajinu Denise Brownová. OSN bude podľa nej naďalej robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa pomoc dostala ku všetkým ľuďom — vrátane tých, ktorí trpia v dôsledku zničenia priehrady, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. "Vyzývame ruské úrady, aby konali v súlade so svojimi záväzkami podľa medzinárodného humanitárneho práva," dodala Brownová. K pretrhnutiu Kachovskej priehrady na rieke Dneper došlo ráno 6. júna. Voda zaplavila rozsiahle oblasti Chersonskej oblasti pod ruskou a ukrajinskou kontrolou, prinútila tisíce ľudí opustiť svoje domovy a vyvolala obavy z ekologickej katastrofy.

 

Kyjev obvinil Moskvu, že priehradu vyhodila do vzduchu, zatiaľ čo Rusko tvrdí, že sa pretrhla v dôsledku poškodenia spôsobeného ostreľovaním ukrajinskými silami. Úrady v oblastiach na ľavom brehu Dnepra ovládaných Ruskom v sobotu oznámili, že počet obetí záplav sa zvýšil na 29. Predstavitelia v oblastiach pod kontrolou Ukrajiny hlásili 16 mŕtvych a 31 nezvestných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies