OSN: Washington chce rezolúciu o verbovaní zahraničných bojovníkov

NETKY.SK • 9 September 2014, 11:33 • 2 min
OSN: Washington chce rezolúciu o verbovaní zahraničných bojovníkov

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) by mala členským krajinám nariadiť, aby zabránili verbovaniu nových bojovníkov extrémistických militantných skupín, akou je Islamský štát, spomedzi svojich občanov prostredníctvom prísnych trestov za takúto činnosť.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty ako jeden zo stálych členov rady nechali v pondelok večer kolovať návrh rezolúcie, pričom dúfajú, že sa ju podarí jednomyseľne schváliť na zasadnutí naplánovanom na 24. septembra, ktorému má predsedať prezident USA Barack Obama. Podľa vyjadrení nemenovaných diplomatov pri OSN je pravdepodobné, že 15-členný orgán v otázke presúvania extrémistov medzi krajinami dospeje k dohode. Návrh rezolúcie, ktorý získala agentúra Reuters, odkazuje na Kapitolu VII Charty OSN, čo znamená, že v prípade schválenia bude právne záväzná pre všetkých 193 členských štátov a BR OSN bude oprávnená vymáhať jej plnenie prostredníctvom ekonomických sankcií alebo sily. Samotné znenie však použitie vojenskej sily nepredpokladá.

 

Americký návrh požaduje od jednotlivých štátov, aby upravili svoje zákony do podoby umožňujúcej stíhať a trestať verbovanie zahraničných bojovníkov "spôsobom náležite odrážajúcim závažnosť zločinu". Nezákonným by malo byť vycestovanie občanov do zahraničia, zbieranie peňazí alebo napomáhanie k vycestovaniu iných osôb z dôvodu "páchania, plánovania, prípravy alebo účasti na teroristických činov či poskytovania alebo prijímania teroristického výcviku". Návrh sa nevzťahuje na konkrétne konflikty, USA ho však predložili v období zvyšovania vplyvu Islamského štátu a ideologicky blízkej skupine an-Nusra v Iraku a Sýrii. Islamský štát momentálne kontroluje veľkú časť oboch krajín, kde vyhlásil vlastný kalifát. Profesor Peter Neumann z britskej King's College London, ktorý sa venuje radikalizácii a politickému násiliu, v pondelok vyhlásil, že extrémistické skupiny v Iraku a Sýrii podporuje okolo 12-tisíc zahraničných bojovníkov pochádzajúcich zo 74 krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies