OSN vyzýva na urýchlené odsúdenie severokórejských testov balistických striel

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 08:23 • 2 min
OSN vyzýva na urýchlené odsúdenie severokórejských testov balistických striel

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN sa v stredu mimoriadne zišla k severokórejskému skúšobnému odpáleniu dvoch balistických striel stredného doletu s doletom 3000 až 4000 kilometrov.

slovakia

left justify in out

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyzvala na "naliehavé a jednotné odsúdenie" týchto testov, ktoré Severná Kórea stupňuje napriek medzinárodným sankciám.

 

Podľa hovorcu generálneho tajomníka OSN, Farhana Haqa, je stredajšie vypustenie dvoch balistických striel "trúfalý a nezodpovedný čin" a "úmyselné a veľmi vážne porušenie medzinárodných záväzkov" Severnej Kórey.

 

Vodca tejto krajiny, Kim Čong-un, označil stredajšie testy za "veľkú udalosť", ktorá posilňuje schopnosť Severnej Kórey uskutočniť jadrový útok a umožní jej, v prípade potreby, zaútočiť na americké ciele v Tichomorí.

 

USA a Južná Kórea uviedli, že prvý test v stredu bol neúspešný, ale druhý test balistickej strely preukázal podľa Japonska "istý potenciál".

 

Kim Čong-un sa podľa BBC údajne osobne zúčastnil na uvedených testoch balistických striel. "Máme jasnú schopnosť zaútočiť globálnym a praktickým spôsobom na Američanov v Tichomorí," citovala ho severokórejská tlačová agentúra KCNA.

 

Podľa expertov však Severná Kórea nie je schopná vyvinúť dostatočne malé jadrové hlavice, ktoré by mohla umiestniť na svoje balistické strely, hoci sa o to sústavne snaží. Balistické strely testuje aj odpálením z ponoriek, dodala BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies