OSN vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom

NETKY.SK • 11 November 2023, 11:00 • 2 min
OSN vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok vyzvala Izrael, aby otvoril hraničný priechod Kerem Šalom s Pásmom Gazy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Rafah je druhým najlepším riešením, tým najlepším je Kerem Šalom," uviedol Jens Laerke, hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Hraničný priechod Kerem Šalom je podľa neho prispôsobený tomu, aby cezeň prechádzali kamióny, zatiaľ čo priechod Rafah na hranici Pásma Gazy s Egyptom je postavený primárne pre peších.

Okrem obáv o bezpečnosť sa tak pri presune humanitárnej pomoci na priechode Rafah opakovane vyskytujú problémy s logistikou. Naviac sa tam podľa Laerkeho náklad nedá skontrolovať, čo vedie k veľkým obchádzkam a zdržaniam.

Vo štvrtok prešlo cez Rafah do Pásma Gazy sedem sanitiek a 65 kamiónov s potravinami a zdravotníckym materiálom. Humanitárna pomoc začala cez Rafah do tejto palestínskej enklávy prúdiť 21. októbra. Odvtedy ju tam priviezlo 821 kamiónov.


Obyvatelia Pásma Gazy čelia veľkému nedostatku potravín, vody a liekov od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, na ktorý izraelská armáda reagovala odvetnými útokmi a blokádou tejto palestínskej enklávy. Už pred začatím vojny tam denne privážalo pomoc približne 500 kamiónov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA, Foto: The Times of Israel / Flash90 / Tsafrir Abayov
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies