OSN vyzvala Britániu, aby po referende tvrdo postihovala zločiny z nenávisti

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 08:58 • 2 min
OSN vyzvala Britániu, aby po referende tvrdo postihovala zločiny z nenávisti

ŽENEVA - Britské úrady musia naliehavo zastaviť xenofóbne a nenávistné trestné činy, ktoré boli nahlásené po minulotýždňovom referende o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii. Vyhlásil to dnes vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Som znepokojený správami o útokoch a urážkach namierených proti menšinovým skupinám obyvateľstva a cudzím občanom v Spojenom kráľovstve za posledných niekoľko dní," uviedol v Ženeve komisár OSN, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

 

"Vyzývam úrady Spojeného kráľovstva, aby konali, zastavili tieto xenofóbne útoky a aby zaistili, že všetky osoby podozrivé z rasistických útokov a násilností voči cudzincom budú trestne stíhané," dodal Zajd Raad Husajn vo vyhlásení.

 

Vo Veľkej Británii zaznamenali prudký nárast rasových útokov

 

Britskí politici a polícia vyzvali v pondelok na opatrnosť, pretože boli nahlásené desiatky rasistických incidentov vrátane rasistickej demonštrácie pred mešitou v anglickom meste Birmingham a iných prejavov nenávisti.

 

Britská moslimská rada zozbierala správy zo sociálnych médií o vyše 100 rasistických incidentoch, ktoré sa stali po minulotýždňovom referende - od výziev, aby ľudia rozprávali po anglicky, až po vyhrážky a malé protesty.

 

Rasové útoky vo Veľkej Británii sú čoraz ostrejšie a násilnejšie

 

V referende z 23. júna si väčšina Britov zvolila odchod z EÚ.

 

Politici lobujúci za tzv. brexit argumentovali tým, že Británia bude môcť obmedziť prisťahovalectvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies