Budú sa ženy konečne cítiť bezpečnejšie? Pomôcť im môže novinka, ktorú testuje vláda

NETKY.SK • 22 Január 2022, 08:00 • 2 min
Budú sa ženy konečne cítiť bezpečnejšie? Pomôcť im môže novinka, ktorú testuje vláda

BRATISLAVA - Po nedávnych správach o útokoch na ženy v Európe sa objavil projekt, ktorý môže pomôcť predchádzať hrozivým prípadom. Aktuálne je vo fáze testovania aplikácií pre smartfóny, ktoré ponúkajú niekoľko bezpečnostných riešení.

slovakia

left justify in out

Za testom stoja úrady anglického Ashfieldu. Rozhodli sa tak na základe prieskumu, v ktorom ženy dali jasne najavo dopyt po funkčnej aplikácii, ktorá by zvýšila ich pocit bezpečia a pomohla predchádzať útokom.

 

img

 

Celkovo skúšajú šesť rôznych aplikácií, ktoré ponúkajú niekoľko bezpečnostných prvkov. Patria medzi ne napríklad hlasové alebo dotykové vyslanie SOS volania, live stream či takzvaný falošný telefonát. Skúšajú tiež pohybové senzory v prípade zakopnutia a pádu. Ďalšie aplikácie využívajú policajné dáta a zobrazujú miesta nahlásených útokov.

 

Prečítajte si tiež: Z vraždy írskej učiteľky obvinili Slováka

 

Test v hodnote 550 000 libier (v prepočte približne 660 000 eur) podporil aj fond Safer Streets. Spolupracujú na ňom polícia v Nottinghamshire a tamojší okres. Je súčasťou vládneho plánu v hodnote 23,5 milióna libier (zhruba 19,5 milióna eur). Jeho cieľom je zastaviť násilie páchané na ženách a dievčatách a posilniť bezpečnosť.

 

img

 

V rámci testu vybrali šesť žien, ktoré používajú šesť rôznych aplikácií a majú vyhodnotiť všetky ponúkané riešenia. Aplikáciu s najlepším hodnotením posunú do ďalšieho testu, do ktorého sa zapojí 30 miestnych žien. Dobrovoľníčky budú skúšať novinku celé dva mesiace. Následne definitívne rozhodnú o tom, či aplikáciu sprístupnia širokej verejnosti.

 

Zástupkyňa miestnych úradov Helen-Ann Smith označila projekt za fantastický. „Ukazuje, že technológia umožní ženám a dievčatám cítiť sa bezpečnejšie,“ dodala s tým, že je to len jeden z mnohých krokov, prostredníctvom ktorých sa úrady budú snažiť zvýšiť bezpečnosť ľudí.

 

K témeRakúsko znepokojuje vysoký počet vrážd žien

 

V prieskume, ktorý predchádzal testovaniu, až 94 % respondentiek uviedlo, že sa cítia najohrozenejšie pri kontakte s intoxikovanou osobou alebo človekom vykazujúcim iracionálne správanie. O tri percentá menej z nich vyhlásilo, že na nich má negatívny vplyv reputácia niektorých oblastí mesta. Na nedostatok kamier v uliciach sa sťažovalo 88 % opýtaných.

 

img

 

V súčasnosti sa ženy bránia tým, že sa vyhýbajú nebezpečným častiam mesta (89 %) a radšej chodia popri domoch, kde môžu v prípade hrozby kričať a mobilom si privolať pomoc (69 %). „Ženy nám povedali, že už využívajú technológiu na zaistenie si bezpečnosti. Cieľom tohto pilotného programu je ponúknuť im to najlepšie riešenie na trhu, aby sme ich ešte viac ubezpečili, znížili ich strach a ochránili ich pred útokmi. Sme vďační dobrovoľníčkam, ktoré sa zapojili, a tiež tým, ktoré sa pridajú v druhej fáze testovania,“ vyhlásila predstaviteľka polície Caroline Henry.

 

Možno vás zaujme: Prichádza nová sociálna sieť. Stojí za ňou Donald Trump

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies