OSN: Potravinovú krízu nemožno vyriešiť bez produktov z Ruska a Ukrajiny

NETKY.SK • 24 Jún 2022, 17:07 • 2 min
OSN: Potravinovú krízu nemožno vyriešiť bez produktov z Ruska a Ukrajiny

OSN – Efektívne urovnanie potravinovej krízy nie je možné bez návratu hnojív a produktov z Ruska a Ukrajiny na svetové trhy. Povedal to v piatok generálny tajomník OSN António Guterres prostredníctvom video spojenia na ministerskom stretnutí G7 o globálnej potravinovej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

„Bez vrátenia ukrajinských potravín na svetové trhy, ako aj potravín a hnojív z Ruska, napriek konfliktu, nemôže existovať efektívne riešenie globálnej potravinovej krízy,“ povedal Guterres. Podľa jeho slov je v tejto otázke v úzkom kontakte s Ruskom, Ukrajinou, Tureckom, USA, EÚ a ďalšími stranami.

 

 

„Šéfka Konferencie OSN o obchode a rozvoji Rebeca Greenspanová a môj zástupca pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths pokračujú v rokovaniach s cieľom dosiahnuť balíkovú dohodu, ktorá Ukrajine umožní vyvážať potraviny nielen po súši, ale aj cez Čierne more a tiež zabezpečí dodávky ruských potravín a hnojív na svetové trhy bez obmedzení,“ poznamenal Guterres. Do detailov nezachádzal, aby nenarušil úspech rokovaní.

 

OSN pokračuje v rokovaniach o zabezpečení prístupu na svetové trhy pre potraviny a hnojivá z Ruska a Ukrajiny bez obmedzení, uviedol Guterres.

 

Situácia na Ukrajine a rozsiahle sankcie uvalené proti Rusku Spojenými štátmi a Európskou úniou viedli k porušovaniu dodávok obilia. Od začiatku roka výrazne vzrástli ceny pšenice a kukurice. Ako bolo uvedené na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN 21. mája, svetové zásoby pšenice vystačia len na 10 dní.

 

img

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už skôr uviedol, že potravinová kríza vo svete sa odohrala dávno pred začiatkom ruskej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, jej príčinami boli okrem iného pandémia a prepočty západných krajín. Lavrov zdôraznil, že súčasná situácia problém ešte vyostrila a západné sankcie sa stali jedným z kľúčových dôvodov prerušenia dodávok potravín, čo krízu prehĺbilo.

 

https://tass.ru/ekonomika/15025721



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies