Bruce Lee, malí ľudia či šikmé oči? Slovák upozorňuje na výmysly o Číne

NETKY.SK • 20 Október 2020, 14:30 • 2 min
Bruce Lee, malí ľudia či šikmé oči? Slovák upozorňuje na výmysly o Číne

Pavel Dvořák vysvetľuje ľuďom, že nie všetky informácie, ktoré získali počas života o najľudnatejšej krajine sú pravdivé.

slovakia

left justify in out

Slovák žije v Číne už 10 rokov. A má to uľahčené aj tým, že má manželku Číňanku. No v meste Šanghaj skutočne nezaháľa a robí veľa aktivít. Pavel Dvořák, ktorý je synom rovnomenného historika, sa venuje nielen tlmočníckej práci, ale aj cestovaniu po Číne. A vďaka tomu, že to tu má dokonale zmapované, vie vyvracať rôzne mýty, ktoré si bežne Slováci o najľudnatejšej krajine sveta myslia.

 

Hovorí, že nie je pravdou absencia možnosti pozrieť sa Číňanovi do očí, vyvrátil aj všeobecný stereotyp, že tunajší obyvatelia sú len malí. „Sever Číny, tam sú ľudia vysokí. Dokonca patria medzi najvyšších Aziatov,“ vysvetlil s dôvetkom, že čím ďalej na juh sú ľudia menší.

 

 

Šikmé?

Hovorí, že na základnej škole si z Dvořáka uťahovali pre jeho nezvyčajnú vášeň. Hovorili mu, že má už šikmé oči ako oni. No milovník komunistickej krajiny upozorňuje, že to tak nie je. Takých, ktorí majú šikmé oči je málo a samotní Číňania považujú za krajších ľudí práve tých, ktorí majú veľké okrúhle oči.

 

Strašidlá?

Dvořákovi prekáža, že často sa o Číňanoch hovorí s predsudkami, dokonca má pocit, ako by ich ľudia považovali až za akýchsi mimozemšťanov či strašiakov. „Ja keď som išiel prvýkrát do Číny, tak som sa normálne bál, že čo sú to za ľudia,“ vysvetlil, že dokonca aj on ako milovník tejto krajiny bol poznačený predsudkami z rôznej propagandy. „Za tie roky v Číne som zistil, že oni nie sú až tak odlišní od nás.“

 

Bruce Lee

Medzi stereotypy patrí aj to, že všetci obyvatelia Číny sú ako Bruce Lee a ovládajú bojové umenie kung-fu. Sám si na Slovensku všimol dva typy ľudí a ich stereopytný pohľad na túto krajinu. „Jeden tábor ľudí je, že Číňania sú komunisti, ktorí pojedajú psov a druhý tábor je, že Číňania sú budhisti, ktorí všetci vedia kung-fu a iba meditujú,“ povedal s tým, že ani jedno však nie je pravdivé.

 

Milovník Číny zdôraznil, že dokonca pozná viac Slovákov a Čechov, ktorí sa venujú bojovým umeniam, než Číňanov. A to napriek tomu, že tam žije už 10 rokov. Pravdou nie je ani prílišná nábožnosť. Pozná len jedinú dievčinu, ktorá pravidelne medituje. „Číňania sú viacej konzumný národ a veľmi ateistický, pravdepodobne sú najviac ateistický národ v celej Ázii,“ upresnil s Dvořák vo videu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona