Varovanie amerických tajných služieb! Zaútočí afganská odnož IS na USA?

NETKY.SK • 27 Október 2021, 10:39 • 2 min
Varovanie amerických tajných služieb! Zaútočí afganská odnož IS na USA?

WASHINGTON - Americké tajné služby varovali, že afganská odnož extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) by mohla byť o 6 až 12 mesiacov schopná zaútočiť na Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

Členom amerického Kongresu to v utorok povedal politický poradca Pentagónu Colin Kahl, informuje agentúra Reuters. Vyjadrenia Colina Kahla sú poslednou pripomienkou, že Afganistan stále predstavuje vážne obavy pre Spojené štáty, aj keď v auguste ukončili svoju dve desaťročia starú vojnu porážkou. Americkí vojaci odišli z tejto krajiny.

 

img

 

Od prevzatia moci Talibanom došlo v Afganistane k viacerým samovražedným útokom, ktoré spáchali členovia miestnej odnože IS, známej pod označením Islamský štát-Chorásán (IS-K). Pri októbrovom útoku na mešitu v Kandaháre zahynulo 32 ľudí, pri podobnom útoku v Kundúze najmenej 40. Vo východoafganskom meste Džalálábád došlo i k poprave člena talibanských milícií.

 

Možno vás zaujme: Viac než polovica Afgancov čelí akútnemu nedostatku potravín!

 

Zatiaľ nie je jasné, či je Taliban po odchode amerických vojsk z krajiny schopný účinne bojovať proti znepriatelenej organizácii IS-K. "Vyhodnotili sme, že Taliban a IS-K sú nepriatelia na život a na smrť. Takže Taliban má veľkú motiváciu potláčať IS-K. Či to aj skutočne dokáže urobiť, je podľa môjho názoru ešte potrebné posúdiť," uviedol tajomník Pentagónu. Odhadol pritom, že IS-K môže mať celkovo k dispozícii niekoľko tisíc bojovníkov.

 

Amír Chán Muttakí, minister zahraničných vecí talibanskej vlády sľubuje, že Afganistan sa nestane základňou pre útoky na iné krajiny, a že hrozba zo strany IS-K bude eliminovaná.

 

img

 

Colin Kahl však naznačil, že ešte väčší problém predstavuje v Afganistane teroristická organizácia al-Káida vzhľadom na jej väzby na vládnuce hnutie Taliban. Podľa Kahla môže trvať "rok či dva", kým al-Káida obnoví svoje kapacity, ktoré by jej mohli umožniť páchať útoky voči Spojeným štátom.

 

img

 

Prezident USA Joe Biden, ktorého podpora poklesla po chaotickom odchode amerických vojakov z Afganistanu, ubezpečuje, že jeho administratíva bude pozorne monitorovať potenciálne hrozby voči bezpečnosti USA, ktoré by mohli súvisieť s touto nepokojnou krajinou. Viacerí americkí predstavitelia však poukazujú na to, že identifikovať a eliminovať hrozby spojené s činnosťou teroristických skupín v Afganistane, je mimoriadne ťažké bez prítomnosti vojenských síl a spravodajských zložiek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona