Firmy môžu dostať z Envirofondu 11 miliónov eur

NETKY.SK • 22 November 2021, 12:48 • 2 min
Firmy môžu dostať z Envirofondu 11 miliónov eur

BRATISLAVA - Ján Budaj (OĽaNO) plánuje v spolupráci s ministrom financií Igorom Matovičom a premiérom Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO) vytvoriť od budúceho roka dlhodobú národnú stratégiu v oblasti boja proti klimatickým zmenám zameranú na energeticky náročný priemysel. Budaj chce do tejto schémy zapojiť aj Modernizačný fond.

slovakia

left justify in out

Príspevok z Environmentálneho fondu na kompenzáciu vysokých cien energií pre slovenské firmy by mali v tomto roku zvýšiť na 11 miliónov eur. Na pondelkovej stredoeurópskej energetickej konferencii CEEC to oznámil minister životného prostredia Ján Budaj. Zamestnávatelia v minulosti kritizovali využitie financií získaných štátom z predaja emisných povoleniek práve pre nízku podporu ekonomiky. „Napriek tomu, že pôvodný plán Envirofondu bol iný, riaditeľ Envirofondu ma informoval, že do konca roku môže pomôcť energetike a slovenskému priemyslu výškou 11 miliónov eur,“ povedal Budaj. Podľa ministra ide o vyššiu čiastku, „ako si vyžadujú zvyky a predpisy“ o využívaní tohto fondu. 

 

 

Prečítajte si tiež: Slovensko prestane ťažiť uhlie!

 

 

Podnikatelia dlhodobo vyčítali rezortu životného prostredia, pod ktorý Environd patrí, nízke kompenzácie nepriamych nákladov na vypúšťanie oxidu uhličitého (CO2). Tie sa premietajú okrem iného aj do cien energií a vstupujú do nákladov firiem. I keď legislatíva ráta s platbou pre firmy z Envirofondu vo výške 7,5 % z financií inkasovaných za predaj emisných povoleniek, reálne sa do ekonomiky dostáva niekoľkonásobne menej. V tomto roku zamestnávatelia odhadujú príjem štátu z predaja emisií na viac ako 350 miliónov eur.

 

img

 

Envirofond čelil v uplynulom období kritike nielen od zamestnávateľov, ale aj od Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Ten je podľa kontrolórov málo efektívny a má tiež rezervy v transparentnosti, napríklad pri zverejňovaní výziev či pri hodnotení projektov. Podľa NKÚ viac ako miliardu eur, získanú hlavne z predaja emisných povoleniek, fond pasívne kumuloval na svojom účte a len malú časť rozdelil oprávneným žiadateľom.

 

Možno vás zaujme: Satelitné snímky potvrdzujú úbytok našich lesov. Ktoré oblasti sú najviac postihnuté?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona