Vláda investuje milióny do liekov proti ochoreniu COVID-19

NETKY.SK • 15 December 2021, 14:12 • 2 min
Vláda investuje milióny do liekov proti ochoreniu COVID-19

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pristúpilo k nákupu liekov pre zlú pandemickú situáciu, kritický stav v nemocniciach a potreby hľadania nových efektívnych riešení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rezort dá na inovatívne lieky proti ochoreniu COVID-19 takmer 100 miliónov eur. Chce tak odľahčiť nemocničnú sieť. Pripomína, že vyššou zaočkovanosťou by mohli predísť okrem ušetrenia miliónov eur aj ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 v prípade tisícok pacientov. "Masívnejší nákup nových liekov, najmä priamo pôsobiacich antivirotík, a ich razantné farmakoterapeutické nasadenie v populácii by mohlo priniesť efekt výrazného zníženia prísunu nových pacientov do nemocníc, zníženia počtu závažne chorých pacientov a redukcie počtov úmrtí na ochorenie COVID-19," uviedla hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

 

img

 

Výsledky klinických testov nových liekov hovoria o významnej redukcii hospitalizácií. U pacientov v klinických štúdiách, ktorých liečili novými liekmi, spozorovali výrazné zníženie počtu úmrtíDoterajšie skúsenosti podľa ministerstva zatiaľ ukazujú, že v nemocniciach, kde podávali monoklonálne protilátky, sa znížila frekvencia stavov vyžadujúcich si následnú hospitalizáciu. Takéto protilátky podali viac ako 6 000 pacientom.

 

Prečítajte si tiež: WHO zverejnila znepokojujúcu správu o variante omikron

 

Rezort zdravotníctva v tomto roku zabezpečil doposiaľ monoklonálne protilátky bamlanivimab, bamlanivimab a etesevimab, molnupiravír, kazirivimab a imdevimab a remdesivír v objeme 56 460 liečebných cyklov za viac ako 41,3 milióna eur.

 

img

 

Koncom roka plánuje nákup ďalších liekov v hodnote viac ako 58 miliónov eur. Ministerstvo na základe rozhodnutia vládneho kabinetu nakúpi do konca roka priamo pôsobiace antivirotiká a monoklonálne protilátky spolu v hodnote takmer 55 miliónov eur. V pláne je tiež obstarať liek Paxlovid zo skupiny priamo pôsobiacich antivirotík. Rezort vyčlení ďalšie 3 milióny eur na plánovaný nákup monoklonálnej protilátky remdesivír.

 

K téme: Priplatia si nezaočkovaní za zdravotnú starostlivosť?

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies