OSN: Humanitárne prímerie v Jemene by malo byť vyhlásené do 24 hodín

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 18:39 • 2 min
OSN: Humanitárne prímerie v Jemene by malo byť vyhlásené do 24 hodín

SANÁ - Humanitárne prímerie v Jemene by malo byť vyhlásené do 24 hodín. Uviedol to dnes jemenský veľvyslanec pri OSN Ismáíl uld Šajch Ahmad, ktorého citovala agentúra Saba blízka šiitským povstalcom.

slovakia

left justify in out

Podľa dnešných informácií agentúry Reuters vzišlo Ahmadovo vyhlásenie zo stretnutia s vodcami šiitských povstalcov nazývanými húsíovia v jemenskej metropole Saná. Rozhovory boli súčasťou intenzívneho úsilia o zastavenie vyše trojmesačných bojov a vzdušnej ofenzívy saudskoarabských spojencov v Jemene, pri ktorých dosiaľ zahynulo vyše 3000 ľudí.
     

Ahmad už rokoval v saudskoarabskej metropole Rijád s jemenským prezidentom Abdom Rabbuhom Mansúrom Hádím, ktorý je tam momentálne v nútenom exile. Dohodli sa, že humanitárne prímerie by malo trvať aj po konci islamského sviatku Íd al-Fitr, ktorý sa začne 17. júla.
     

Vláda v Jemene oznámila v stredu OSN, že pristúpi k prímeriu, ak dôjde k splneniu kľúčových "podmienok". Hádí podľa hovorcu vlády podmienil úspech mierovej dohody niekoľkými bodmi, medzi ktorými je prepustenie väzňov z moci húsíov vrátane lojalistického ministra obrany a tiež stiahnutie sa tejto skupiny zo štyroch provincií, kde bojuje proti miestnym milíciám.
     

Koalícia vedená Saudskou Arábiou vykonáva nálety na pozície Iránom podporovaných húsíov a ich spojencov v jemenskej armáde so zámerom vrátiť Hádího k moci a podporiť ozbrojených odporcov tohto hnutia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies