Počet sčítaných ľudí už prekročil hranicu päť miliónov

NETKY.SK • 25 Máj 2021, 12:07 • 2 min
Počet sčítaných ľudí už prekročil hranicu päť miliónov

BRATISLAVA - Počet ľudí, ktorí absolvovali sčítanie obyvateľstva elektronicky alebo asistovane, prekročil päť miliónov.

slovakia

left justify in out

Počas tretieho týždňa asistovaného sčítania vyplnilo formulár na kontaktnom mieste alebo s pomocou mobilného asistenta viac ako 73-tisíc ľudí. Celkovo sa za tri týždne asistovane sčítalo viac ako 180-tisíc ľudí.

 

img

Asistované sčítanie najlepšie pokračuje v krajoch, kde sa predpokladalo jeho využitie pre digitálne vylúčené skupiny obyvateľov, najmä marginalizované rómske komunity a časť seniorov. Ide najmä o Prešovský a Košický kraj. V Prešovskom kraji sa asistovane zatiaľ sčítalo takmer 50-tisíc obyvateľov, čo predstavuje takmer tretinu z celkového počtu asistovane sčítaných na Slovensku. V Košickom kraji to bolo vyše 45-tisíc obyvateľov. Asistované sčítanie sa oproti minulému týždňu podľa ŠÚ SR uspokojivo rozbehlo aj v Banskobystrickom kraji (27-tisíc obyvateľov) a postupne sa rozbieha v Nitrianskom kraji, kde ho využilo zatiaľ 18,5-tisíca ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pri rozhodovaní v drogových kauzách podľa advokátskej komory chýba transparentnosť a primeranosť

Úrad skonštatoval, že hoci asistované sčítanie prebieha uspokojivo, stále eviduje sedem obcí, v ktorých sa zatiaľ nesčítala ani polovica obyvateľov. Ide o obec Muľa v Banskobystrickom kraji, obce Podhorany a Krajná Bystrá v Prešovskom kraji, obce Rudňany, Boliarov a Žehra v Košickom kraji a mestská časť Košice – Lunik IX.

Asistované sčítanie bude ukončené 13. júna. Úrad vyzýva ľudí, aby pomohli svojej obci alebo mestu a zúčastnili sa na asistovanom sčítaní. K dispozícii pritom majú 3 162 kontaktných miest, 3 802 stacionárnych asistentov a k obyvateľom domov je pripravených prísť 5 021 mobilných asistentov.

 

Prečítajte si tiež: Peter Pellegrini vyzval Matoviča k vysvetleniu, prečo bol vlani navýšený rozpočet SIS o 15 miliónov eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona