Osiris-Rex získala dôležité vzorky z asteroidu Bennu, mohlo by ísť o úplný počiatok všetkého

NETKY.SK • 21 Október 2020, 9:37 • 2 min
Osiris-Rex získala dôležité vzorky z asteroidu Bennu, mohlo by ísť o úplný počiatok všetkého

Americká sonda Osiris-Rex úspešne absolvovala náročný manéver, ktorého cieľom bolo získať vzorky z asteroidu. Ako informuje spravodajský portál BBC, rádiový signál na vzdialenosť 330 miliónov kilometrov potvrdil, že sonda sa dostala do kontaktu s objektom širokým zhruba 500 metrov, známym ako Bennu.

slovakia

left justify in out

Cieľ misie
Misia, ktorú vedie americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), však ešte bude musieť počkať na potvrdenie, či sa sonde pri manévri skutočne podarilo vyzdvihnúť aj vzorky. Zámer vedcov pritom bol získať aspoň 60 gramov, prípadne i kilogram či viac materiálu.

 

img

 

Úplný začiatok vesmíru 
Keďže je Bennu veľmi primitívny vesmírny objekt, vedci predpokladajú, že kamene a prach na jeho povrchu by mohli skrývať fascinujúce indície o procese, počas ktorého pred viac ako 4,5 miliardami rokov vzniklo Slnko a planéty.

 

img


Ak sa sonde podarilo bezpečne dostať na palubu potrebné vzorky, na Zem by sa mala vrátiť v roku 2023. Ak sa jej to nepodarilo, budú ju musieť vedci nakonfigurovať pre ďalší pokus, ktorý by sa mal uskutočniť v januári. Podľa oficiálnej webstránky misie bude tímu trvať zhruba týždeň, kým potvrdia koľko materiálu sonda nabrala.

 


Osisris-Rex počas celého zostupu k asteroidu robila fotografie, no zatiaľ žiadne neposlala na Zem. Dáta však odošle, keď obnoví spojenie s riadením misie. "Tie obrázky nám dajú nesmierne veľa informácií o tom, čo sa dnes udialo," skonštatoval profesor Dante Lauretta z Arizonskej univerzity v Tucsone s tým, že vďaka nim budú môcť predpokladať aj to, či sa podaril zber vzoriek.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona