V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

NETKY.SK • 19 September 2020, 09:23 • 2 min
V Čechách sa zhoršuje epidemiologická situácia, Babiš zvažuje zavedenie núdzového stavu

PRAHA - Český premiér Andrej Babiš pripustil, že v krajine pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu vyhlásia núdzový stav.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku sa vláda prikloní v prípade, ak by ministerstvo zdravotníctva potrebovalo zaviesť protipandemické opatrenia, ktoré sú nad jeho právomoci. Informoval portál iDNES.cz.

 

Vláda zváži vyhlásenie núdzového stavu v pondelok
Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, Babiš vyhlásenie stavu núdze navrhne pravdepodobne v pondelok na rokovaní vlády.  

Núdzový stav umožňuje prijať prísne opatrenia proti šíreniu novému koronavírusu. U našich susedov platil už od polovice marca do polovice mája.

 

img

 

Rekordné denné prírastky nakazených
Česká republika v posledných dňoch hlási rekordné prírastky nových prípadov nákazy koronavírusom. V piatok pribudlo 2111 pozitívne testovaných pacientov.

 

Za štvrtok však malo pozitívne testy 3130 ľudí, čo je najvyšší denný nárast za celú epidémiu. Celkovo v Českej republike už potvrdili nákazu u viac ako 44-tisíc ľudí, pričom viac ako 20-tisíc prípadov je aktívnych.

 

Mohlo by vás zaujímať: Česko zaznamenalo rekordných 2139 prípadov koronavírusu

 

Koronavírus sa šíri veľmi rýchlo 
Nákaza podľa Babiša postupuje rýchlo, a preto vyzval ľudí, aby ju "brali skutočne vážne". "Pretože skrátka sú medzi nami ľudia, ktorí neakceptujú tie rúška a ktorí sú proti tým opatreniam. Hlavne je tu medzigeneračný problém, rozumiem tomu, že hlavne mladým ľuďom sa to nepáči, ale máme veľký nárast ľudí v nemocniciach," varoval predseda českej vlády s tým, že je treba chrániť starších ľudí a dôchodcov. Najhoršiu situáciu pritom evidujú v metropole Praha, za ňou nasleduje Beroun a Kroměříž (158,53).

 

Prečítajte si viac: Padlo definitívne rozhodnutie: Česko sme zaradili na zoznam "červených" krajín

 

Babiš tiež dodal, že aktuálne nie sú ohrozené voľby do krajských či senátnych volieb, ktoré sú naplánované za dva týždne.

 

Piráti núdzový stav odmietajú
V reakcii na šírenie vírusu v pondelok obnoví svoju činnosť Ústredný krízový štáb, ktorý znova povedie minister vnútra Jan Hamáček.

Piráti spochybnili obnovenie núdzového stavu.

 

img

 

„Poďme si položiť otázku, či je núdzový stav potrebný,“ povedal šéf Pirátov Ivan Bartoš. Strana sa domnieva, že množstvo opatrení je možné prijať aj bez jeho vyhlásenia. Ministrovi Vojtěchovi plánujú predložiť vlastný balíček návrhov, ako utlmiť šírenie infekcie medzi ľuďmi.

 

Na e-shope Netiek momentálne nájdete najlepšie ceny ochranných pomôcok. Tovar vám vieme dodať do 3 pracovných dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies