Osamelosť zabíja, potvrdili aj vedci

NETKY.SK • 20 Jún 2018, 17:58 • 2 min
Osamelosť zabíja, potvrdili aj vedci

BRATISLAVA - Zomrieť na zlomené srdce? Mohlo by sa zdať, že ide o mýtus z romantickej literatúry. Lenže vedci tvrdia, že osamelosť skutočne až zdvojnásobuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa čerstvej štúdie je pocit osamelosti silným indikátorom rizika predčasného úmrtia.

slovakia

left justify in out

 

Tím dánskych vedcov zistil, že osamelosť bola spojená s dvojnásobným rizikom úmrtia u žien a takmer dvojnásobným u mužov.

 

Osamelosť je v dnešnej dobe častá

 

"Osamelosť je v dnešnej dobe bežnejšia než kedykoľvek predtým a čím ďalej viac ľudí žije samo," povedala britskému denníku The Independent Anne Vinggaard Christensen, doktorandka v Kodanskej univerzitnej nemocnici v Dánsku, ktorá výskumný tím viedla.

 

"Predchádzajúce výskumy naznačovali, že osamelosť a sociálna izolácia sú spojené s ischemickou chorobou srdca. Nikdy sa ale neskúmali pacienti s inými kardiovaskulárnymi chorobami," dodala.

 

Hrozia depresie

 

Štúdia tiež ukázala, že ľudia, ktorí sa cítili osamelí, až s trojnásobnou pravdepodobnosťou vykazovali známky úzkosti a depresie, a to platilo ako pre mužov, tak pre ženy. Títo ľudia všeobecne vykazovali oveľa nižšiu kvalitu života.

 

Vedci prezentovali výsledky výskumu na každoročnej konferencii Európskej kardiologickej spoločnosti EuroHeart 2018. Dáta získali od 13 463 pacientov, ktorí mali buď ischemickú chorobu srdca, arytmiu, trpeli srdcovým zlyhaním alebo ochorením chlopní.

 

Kvalitu ich sociálnej siete hodnotili tak, že prepojili dáta z národných registrov s dotazníkmi, ktoré vypĺňali pri prepustení pacienti z piatich kardiocentier v Dánsku medzi aprílom 2013 a aprílom 2014. V štúdii mali pacienti odpovedať na otázky týkajúce sa ich fyzického a duševného zdravia a tiež mali oznámkovať podporu, aká sa im dostáva z okolia.

 

Dve otázky prezradia, ako sa pacient cítia

 

Osamelosť merali vedci dvoma otázkami: "Máte niekoho, s kým sa v prípade potreby môžete porozprávať?" a "Ste často sám, hoci by ste radšej s niekým bol?"

 

Anne Vinggaard Christensen dodáva, že bolo nutné zhromaždiť dáta ako od pacientov, ktorí žili sami, tak od tých, ktorí mali partnera. To, že niekto žije sám, ešte neznamená, že sa cíti osamelý, a obrátene - to, že žijete s niekým, vás automaticky neochráni pred sociálnou izoláciou.

 

"Osamelosť je silný prediktor predčasného úmrtia, zhoršeného duševného zdravia, a nižšej kvality života u pacientov s kardiovaskulárnymi chorobami. Pocit osamelosti je ďaleko horší ako život bez partnera, a to u mužov aj u žien," uviedla pre The Independent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies