Orbán: Zákonom o devízových úveroch sa môže začať éra férových bánk

NETKY.SK • 4 Júl 2014, 17:43 • 2 min
Orbán: Zákonom o devízových úveroch sa môže začať éra férových bánk

BUDAPEŠŤ - Zákonom o pomoci dlžníkom s devízovými hypotékami, ktorý dnes schválil maďarský parlament, sa môže začať nové obdobie férových bánk.

slovakia

left justify in out

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság to vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
     

Pri slávnostnom otvorení závodu farmaceutickej spoločnosti v Pilisborosjenö premiér povedal, že dnešný deň je historickým dňom. "Ľudia budú konečne cítiť, že nie vždy ten silnejší má pravdu. Pravdu môže mať aj slabší, na ktorého strane stojí spravodlivosť a právo," dodal Orbán.
     

Poslanci maďarského parlamentu dnes schválili zákon, ktorého cieľom je pomôcť obyvateľom, ktorí sú zadlžení z dôvodu čerpania devízových úverov. Za zákon hlasovalo 184 poslancov, jeden bol proti a dvaja sa zdržali hlasovania.
     

Prijatá právna norma okrem iného určuje, že uzavreté úverové zmluvy sú platné, treba v nich však eliminovať nečestné podmienky. Zákon tiež ruší uplatnenie kurzového rozdielu v zmluvách a nariaďuje, že pri splátkach a akýchkoľvek poplatkoch je potrebné použiť kurzový lístok Maďarskej národnej banky.
     

Banky budú musieť do 90 dní od vstupu zákona do platnosti spätne prepočítať splátky v zmysle nariadení zákona a rozdiel vrátiť dlžníkom spôsobom stanoveným v zákone.
     

Ide o dlžníkov, ktorí si pred začiatkom finančnej krízy húfne brali hypotéky v cudzej mene, predovšetkým vo švajčiarskych frankoch, ale aj v eurách. Z dôvodu posilnenia franku voči forintu sa pri hypotékach denominovaných v zahraničnej mene prudko zvýšili splátky rovnako ako celková dlžná suma vo forintoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies