Orbán pokračuje vo svojom ťažení, maďarské univerzity budú pod kontrolou Fidesz-u

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 20:00 • 2 min
Orbán pokračuje vo svojom ťažení, maďarské univerzity budú pod kontrolou Fidesz-u

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v utorok odhlasoval prevod štátneho majetku v hodnote miliárd dolárov na nadácie, ktoré budú mať kontrolu nad mnohými verejnými univerzitami a kultúrnymi inštitúciami v krajine.

slovakia

left justify in out

Jedenásť verejných univerzít sa tak dostalo pod kontrolu nadácií s predstavenstvami lojálnymi vláde. Informuje agentúra AP.

 

Podľa kritikov ide o snahu premiéra Viktora Orbána a jeho vládnucej strany Fidesz dostať pod kontrolu systém vysokoškolského vzdelávaniav Maďarsku.

Zmeny schválila dvojtretinová väčšina vládnej koalície v parlamente. Nadácie dostali dotácie v hodnote miliárd dolárov v podobe verejného majetku, vrátane hodnotných nehnuteľností, paláca, prístavu a podielov v čiastočne štátnych spoločnostiach, ako sú energetický koncern MOL a farmaceutická spoločnosť Gedeon Richter.

Maďarská vláda trvá na tom, že reformy sú potrebné pre modernizáciu vysokého školstva a nový model predstavuje „prehodnotenie úlohy štátu“, v ktorom nadácie budú vykonávať verejné úlohy, ktoré bežne vykonáva vláda.

 

Ohrozenie verejného majetku prevodom na nadácie popiera s tým, že univerzity mali možnosť výberu, či chcú byť do reforiem zahrnuté.

Odporci vládu vinia z hromadného prevodu verejného majetku do rúk svojich lojalistov. Tvrdia, že univerzity boli prinútené prijať nový model a nedostali žiadne záruky, ktoré by im zaručili akademickú autonómiu.
 

Prečítajte si tiež: Opozičné sily v Maďarsku sa spojili, aby zosadili vládnuci Fidesz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies